Alsace wine

Byar att besöka i Alsace: Mittelwihr, Haut-Rhin

Fakta

Karta

Alsace Map

Vägbeskrivning
6 km nordväst om Colmar, längs D1 söder om Riquewihr.
Areal
172 ha
Grand Cru
Mandelberg
Lieux-dits
Bouxreben, Reckholder
Tips
-
Länk till mer info
Alsace-route-des-vins

Hunawihr

Beställ min bok

"Tack Per, boken kom idag och jag kastade mig över den direkt. Jag måste säga att det är njutning att läsa och bläddra i den."

"Proffsigt och roligt skriven och mycket användbar"

Hunawihr

Mittelwihr grundades på 200-talet av romarna, men tillhör de byar som utplånades under slaget om Colmarfickan. När slaget var över stod en utbränd stridvagn kvar där Edgar Schaller nu har sin mottagning.

Denna dystra historien till trots har byn restaurerats till genuin Alsacekaraktär, även om villområdena väster om vägen växer allt längre upp bland vingårdarna. Route de Vins leder all trafik genom samhället som är sammanvuxet med Bennwihr. Det finns egentligen väldigt lite att berätta om byn.

Men vinerna i Mittelwihr har mycket att berätta! Stoltheten är Grand cru Mandelberg, en sydsluttning på oligocena konglomerat. Dessa kalkrika, lerjordar fordar ett utmärkt mikroklimat. Som namnet, Mandelberg, är denna Grand cru lyckligt lottad.

Mandelberg ger ett ganska kantigt intryck. Resultatet blir stram, klassisk Riesling, lätt Muscat och fokuserad Gewurztraminer.

Det finns inga stora vinhus, och inget kooperativ i Mittelwihr. Istället finns ovanligt många små producenter. Gå på upptäcktresa!

Odlare att besöka

Edgar Schaller, 1 rue du Chatêaux, +33 (0)389 47 90 28
Charles och Patrick Schaller har 10 ha och gör de syrligaste vinerna i Alsace. Deras Riesling Mandelberg har en nästan stark citrus- och petroleumkaraktär. All Gewurztraminer är nästan helt torr, har grym syra och är härligt aromatisk. En underbart rökig och balanserad Sporen (€12) är pricken över I. På lägre kvalitetsnivåer, med mindre frukt blir syran väl häftig. En trevlig familj. Ingen engelska.
Ziegler-Mauler, 2 rue des Merles, +33 (0)389 47 87 26
En liten producent nära vägen med fruktiga, men perfekt balanserade, lagringsbara viner. Mycket bra Vielle vigne Cuvée Philippe. Höjdarna är en spänstig Riesling Schlossberg (€10), en kärv (fr. corsé) Riesling Mandelberg och elegant Gewurztraminer Kaefferkopf. Ring i förväg, det unga paret jobbar i fälten. En mycket kvalitetsmedveten familj som klassar ner det som ej uppfyller de egna kraven. Läs mer på Alsace-Vignoble.
Willy Wurtz et Fils, 6 rue du Bouxhof, +33 (0)389 47 93 16.
Habil producent med Riesling (€7.50) och Gewurztraminer Mandelberg (€10). Familjärt mottagande av den äldre generationen.