Alsace

Ribeauvillé – en levande stad

Ribeauvillé är en av de mest betydande vin- och turistbyarna i Alsace. För att vara en liten by är den stor, och ståtar med både gymnasieskola och Alsace viktigaste anläggning för mineralvatten, Carola.

Ribeauvillé har ett eget Ströget med mysiga restauranger, hotell och butiker. Men i jämförelse med byar som Eguisheim och Ammerschwihr är antalet betydande vinformor litet. Det kan bero pä att kooperativet har vuxit sig stort och erkänt.

Ribeauvillé ligger vid foten av en mäktig sluttning mot sydost, krönt av gamla borgar. Vingärdarna uppvisar hela kronologin av geologier. Det gör att mångfalden bland vinerna är väldigt stor, med stor variation även hos en viss producent.

Ribeauville har tre välförtjänta Grand Cru var temperatur regleras av katabatiska vindar. Geisberg tillhör de få Grand Cru som är helt inringat av andra Grand crumarker. Därför är den blott 8,53 ha stora Geisberg naturligt avgränsad, homogen och – fantastisk! Det finns bara fyra producenter: Trimbach, Kientzler, Robert Faller, Clé de Sol och Kuentz-Bas. Tidigare gjorde klostret Couvent de Ribeauville eget vin, men från tidigt 2010-tal arrenderar man klokt nog ut sin stora areal till Trimbach. Grand Cru Kirchberg är mångsidig och är utmärkt för alla druvsorter, medan Grand Cru Osterberg ger stram och citrusbemängd Riesling och jämförelsevis elegant och extremt långlivad Gewurztraminer.

Gemensamt för de tre Grand crumarkena är att de ha en påtaglig mineralitet. Kanske är det kopplat till halten torrsubstans som ofta ligger på 2,5 g/liter mot normala 1,5 g/liter.

I Ribeauvillé finns många restauranger varav två sticker ut. Le Goupil är en fantastisk vinbar längs Grand'Rue där man även kan köpa med sig flaskor till väldigt bra priser. Vill man ha fine dining är Auberge du Parc Carola en av de bästa adresserna i hela Alsace. Toppklass till rimligt pris

Bor man i denna del av Alsace handlar man på Leclerc i Ribeauvillé.

Om man blir trött på vin kan man med fördel besöka byns fantastiska destillerier, Mettlé och Windholtz

eguisheim