Alsace wine

Byar att besöka i Alsace: Ribeauvillé, Haut-Rhin

Fakta

Karta

Alsace Map

Vägbeskrivning
12 km nordväst om Colmar.
Areal
86 ha
Grand Cru
Geisberg, Kirchberg, Osterberg
Lieux-dits
Haugenau, St:Ulrich, Steinacker
Tips
Byn har två fantsastiska destillerier, Mettlé och Windholtz
Länk till mer info
Alsace-route-des-vins

 Andlau

Beställ min bok

"Tack Per, boken kom idag och jag kastade mig över den direkt. Jag måste säga att det är njutning att läsa och bläddra i den."

"Proffsigt och roligt skriven och mycket användbar"

 Andlau

Ribeauvillé är en av de mest betydande vin- och turistbyarna i Alsace. För att vara en liten by är den stor, och ståtar med både gymnasieskola och Alsace viktigaste anläggning för mineralvatten, Carola.

Ribeauville har ett eget "Ströget" med mysiga restauranger, hotell och butiker. Men i jämföresle med byra som Eguisheim och Riquewihr är antalet betydande vinformor litet. Det kan bero på att kooperativet har vuxit sig stort och erkänt samt etablerat en förhållandevis hög prisnivå.

Ribeauvillé ligger vid foten av en mäktig sluttning mot sydost, krönt av gamla borgar. Vingårdarna uppvisar hela kronologin av geologier. Från väster till öster ligger St: Ulrich (granit och skiffer), Kirchberg (kalkig sandsten), Geisberg (märglig kalksten), Osterberg (kalkrik märgel) och Hagenau (märgel).

Geisberg tillhör de få Grand Cru som är helt inringat av andra Grand crumarker. Därför är den blott 8,53 ha stora Geisberg naturligt avgränsad, homogen och − fantastisk! Det finns bara fyra producenter: Trimbach, Kientzler, Robert Faller, samt numera Couvent de Ribeauville. En man vid namn J F Baldenweck äger 0,2 ha på Geisberg men han säljer sina druvor.

Gemensamt för de tre Grand crumarkena är att de ha en påtaglig mineralitet. Torrsubstansen ligger på ca 2,5 g/liter mot normala 1,5 g/liter.

Odlare att besöka

Maison Trimbach, 15 route de Bergheim, +33 (0)389 73 60 30
En förnämlig firma som gör två av världens yppersta viner, den enastående Clos St:Hune och den gravt underskattade Cuvée Frédéric Emile. Clos St:Hune kommer från Grand Cru Rosacker, med CFE härrör från Geisberg och Osterberg. Man gör även suverän, fokuserad Pinot Gris. Standardcuvéen av riesling är mer klassisk än intressant.
André Kientzler, 50 route de Bergheim, +33 (0)389 73 67 10
Kientler är en av de bästa i Alsace med fokuserade viner av klassiskt snitt från förnämliga marker. Riesling Geisberg samt fullträffarna från Kirschberg, Muscat Kirchberg och Auxerrois "K" imponerar. Finns någon km utanför byn längs vägen till Bergheim.
Louis Sipp, 5 Grand Rue, +33 (0)389 73 60 01
Stilen är stram och flaggskeppet Grand Cru Kirchberg behöver 5-7 år för att bjussa på sig själv. Då kommer en markant petroleumton som man antingen älskar eller hatar. Spenslig Hagel och fyllig Steinacker. Ett kvalitetshus med rimliga priser.
Jean Sipp, 60 rue de la Fraternité, +33 (0)389 73 60 02
Jean Sipp gör många viner där Grand Cru Kirchberg sticker ut som sällsynt lyckad. Clos Ribeaupierre är en trevlig kuriositet. Ganska runda viner.
Joggerst et Fils, 19 Grand rue, +33 (0)389 73 65 45
Joggerst gör fokuserad Riesling som har den mineralitet som präglar vinerna från Ribeauvillé . Grand Cru Osterberg är enastående till lågt pris. Marker för rund och okomplicerad Pinot Gris har man in Rodern.
Cave Vinicole Ribeauvillé - Martin Zahn, 2 route de Colmar, +33 (0)389 73 61 80
CV Ribeauvillé är ett av de stora kooperativen i Alsac, beläget alldeles vid stora rondellen där alla infarter möts. Bra standard, men prisvärdheten kan inte mäta sig med de andra husen i byn.