Bernhard

Jean-Marc Bernhard – Katzenthal

Frédéric och Anne-Caroline Bernhard ett väl samtrimmat par med stor önologisk skicklighet, oemotståndlig charm och full beslutsamhet att lyckas i en krävande bransch. Man har 10 ha mycket fina marker, varav sex Grand crulägen av mycket skiftande karaktär.

Stilen hos Bernhard är ganska återhållen med en, fin frukt och väl utmejslad balans. Man gör klassiska viner på mogna, men ej övermogna druvor och utan malolaktisk fermentering. Bernhard lyckas med alla druvor. Ett extra plus för Pinot Gris eftersom husstilen är så elegant.

De olika Grand crumarkerna spänner från lite kantig granit (Wineck-Schlossberg), över fokuserad och stram kalksten (Florimont), via ungdomligt busig (Kaefferkopf), genom skönt fruktigt (Schlossberg) och smäktande fulländat (Furstentum) till tungt och pretantiöst (Mambourg). Frédéric uttrycker terroiren på ett respektfullt sätt.

Av dessa har trots allt Grand Cru Wineck-Schlossberg en speciell plats i Berhards hjärta eftersom det är den allra bästa marken för Riesling i Katzenthal. Den överför rätt sorts mineralitet, renhet och struktur till Riesling och ger också vinet väldigt bra lagringspotential, minst tio år.

Utöver sina Grand Crus har Bernhard en serie fina lieux-dits. Från Vogelgarten, som ligger mellan Grands Crus Mambourg och Furstentum har man tidigare gjort en ljuvlig man en blandning på Pinot Gris och Gewurztraminer. Men nu ympas stockarna om och lämnar plats för Pinot Noir. Den första årgången 2021 är mycket lovande. På motsvarande sätt har man konverterat Gewurztraminer Grand Cru Kaefferkopf till Riesling Grand Cru Kaefferkopf, och med fantastiskt fint resultat.

Bland lokala vinälskare är Frédéric Bernhard mycket respekterad, och firman är en av Alsace dolda skatter. Prisnivån är mycket tilltalande, men framförallt är vinerna och det varma mottagandet som gör att man kommer tillbaka, år efter år.