Bernhard

Vinproducenter i Alsace: Jean-Marc Bernhard, Katzenthal

Frédéric och Anne-Caroline Bernhard är unga småbarnsföräldrar med stor önologisk skicklighet, oemotståndlig charm och full beslutsamhet att lyckas i en krävande bransch. Man har 10 ha mycket fina marker, varav sex Grand crulägen av mycket skiftande karaktär.

Stilen hos Bernhard är ganska återhållen med en, fin frukt och väl utmejslad balans. Man gör klassiska viner på mogna, men ej övermogna druvor och utan malolaktisk fermentering. Bernhard lyckas med alla druvor. Ett extra plus för Pinot Gris eftersom husstilen är så elegant.

De olika Grand crumarkerna spänner från lite kantig granit (Wineck-Schlossberg), över fokuserad och stram kalksten (Florimont), via ungdomligt busig (Kaefferkopf), genom skönt fruktigt (Schlossberg) och smäktande fulländat (Furstentum) till tungt och pretantiöst (Mambourg). FR´déricuttrycker terroiren på ett respektfullt sätt.

Av dessa har trots allt Grand Cru Wineck-Schlossberg en speciell plats i Berhards hjärta eftersom det är den allra bästa marken för Riesling i Katzenthal. Den överför rätt sorts mineralitet, renhet och struktur till Riesling och ger också vinet väldigt bra lagringspotential, minst tio år.

Utöver sina Grand Crus har Bernhard en serie fina lieux-dits, Hinterberg och Vogelgarten. Från Vogelgarten, som ligger mellan Grands Crus Mambourg och Furstentum gör man en blandning på Pinot Gris och Gewurztraminer. Ett spännande experiment!

Bland lokala vinälskare är Frédéric Bernhard mycket respekterad, och firman är en av Alsace dolda skatter. Prisnivån är mycket tilltalande, men framförallt är vinerna och det varma mottagandet som gör att man kommer tillbaka, år efter år.

Första besök: 2007. Senaste besök: 2016.

alttext

Fakta

Personer
Frédéric och Anne-Caroline Bernhard
Vägbeskrivning
21, Grand rue.
Kontaktinfo
+33 (0)389 27 05 34
+33 (0)389 27 58 72 (fax)
vins@jeanmarcbernhard.com
Prisläge (2016)
Riesling €7
Riesling Wineck-Schlossberg €14
Stil
Traditionella, torra men rika viner med klass.
Mottagande
Kunnigt, varmt och familjärt. Utmärkt engelska.
Marker
Grands crus: Florimont, Furstentum, Kaefferkopf, Mambourg, Schlossberg och Wineck-Schlossberg
Lieux-dits: Hinterberg, Vogelgarten
alttext

Representativa viner 2016

Fyndvinet
2014 Sylvaner Rik doft av körsbär, persika och citrus. Ganska fyllig smak med mängder av mogen frukt, härliga syror och fin balans. Innehåller Pinot Noir som inte ansågs duga till rött vin. Perfekt matvin. Pris: €5,50.
Riesling till vardags
2014 Riesling Vieilles Vignes Klassisk druvdoft med äpplen, citrus men även en aning akacia. Knappt medelfyllig och ren smak med fyllig frukt, pigga syror och fin mineralitet. Ett mycket pålitligt vin, år efter år. Pris: €7.
Riesling till fest
2014 Riesling Grand Cru Wineck-Schlossberg Doften svämmar över av mogen och rik frukt med inslag av våt sten och honung. Smaken är medelfyllig och mycket elegant med många lager av frukt, härligt bestämda syror, sträv struktur och skön sälta i eftersmaken. Den hittills bästa årgången Wineck-Schlossberg. Pris: €14.
Mest spännande vin
2012 Gewurtztraminer Grand Cru Mambourg Kraftfull doft av kryddor, blommor, nougat och exotiska frukter. Smaken är kompakt, mogen och mättad med fin syra som bär upp den höga sötman till perfekt balans. Lång, lång eftersmak. Grand Cru Mambourg är en fantastisk mark för Gewurtztraminer! Pris: €14.