Kienzler"

Vinproducenter i Alsace: Kientzler, Ribeauvillé

Firman Kientzler ligger i en modern villa vid vägen mellan Bergheim och Ribeauvillé. Hit flyttade man redan på 1970-talet eftersom lokalerna inne i Ribeauvillé inte längre var ändamålsenliga och för att man inte fick bygglov inne i byn. Istället tog man ett stycke av sina vingårdar för att bygga en modern anläggning. Det skulle vara otillåtet idag, istället är det tillåtet att bygga inne i byn.

Firman omfattar 13,5 hektar varav drygt 4 hektar finns på Ribeauvillés tre Grands Crus. På Osterberg finns Gewurztraminer och Riesling, på Geisberg växer Riesling, medan man har Muscat och Pinot Gris på Kirchberg. På Grand Cru Kirchberg finns även gamla Auxerroisstockar som säljs, lätt förklädd, under beteckningen "K". Firmans Muscat Grand Cru Kirchberg är ren Muscat Otonnel och har en doft av minst och peppar, medan smaken är lätt och torr men ändå rik och kraftfull.

Kientzler har även en ren Chasselas, en nästan utrotningshotad druva. Chasselas är en bordsdruva med ganska tunt skal och saftigt innanmäte. Alkoholhalten är naturligt låg och enligt en teckning i Kientzlers vackert belägna provningslokal passar Chasselas därför utmärkt som dryck på cykelutflykten.

Vinerna utmärker sig genom sin renhet, komplexitet och djup. De är aldrig extroverta i doften. Det är istället den djupa, intensiva men torra smaken som är Kientzlers signum. Alla viner uppvisar en mineralitet som gränsar till sälta. Härligt!

Kientzler grundar sitt rykte på Rieslingvinerna. Men missa för allt i världen inte firmans Pinot Gris och, framförallt, Gewurztraminer från Haguenau och Grand Cru Osterberg. De håller mycket hög kvalitet och drar åt det torra, matvänliga hållet.

Dessutom är vinerna i förhållande till kvaliteten mycket rimligt prissatta.

Senaste besök: 2013

Kienzler

Fakta

Personer
André och Thierry Kientzler
Vägbeskrivning
50 route de Bergheim, Ribeauvillé
Kontaktinfo
+33 (0) 389 73 67 10
domaine@vinskientzler.com
Prisläge (2013)
Riesling €8
Riesling Grand Cru Osterberg €18
Riesling Grand Cru Geisberg €23
Stil
Rena och eleganta viner av högsta klass.
Mottagande
Lugnt, kompetent, intresserat. Engelska.
Marker
Lieu-dit: Haguenau
Grands crus: Geisberg, Kirchberg, Osterberg

Kientzler

Representativa viner (2013)

Fyndvinet
2009 Gewurztraminer Haguenau Kraftfull doft med kryddor, liché och mineral, nästan helt utan inslag av rosor och banan. Smaken har markerad sötma, men domineras av den härliga sältan, den underbara strukturen och de friska syrorna. Ett vin som får sin karaktär av lieu-dit Haguenau som är en kall jord på märgel i rakt österläge.
Riesling till vardags
2011 Riesling Réserve Personnelle Generös, attraktiv och uttrycksfull doft av varma äpplen, akacia och karamell. Härligt frisk smak med rik fruktighet, strama men mogna syror och perfekt balans. Gjort på viner från många parceller, bland annat unga rankor på Grand cruvingårdar.
Riesling till fest
2009 Riesling Grand Cru Geisberg Intagande, komplex doft med rök, mineral och muscovadosocker. Sammansatt och stram smak med ungdomliga syror, många lager av frukt och en lång, stram eftersmak. Ett vin som behöver mycket tid för att visa sitt bästa jag.
Mest spännande vin
2009 Muscat Grand Cru Kirchberg Intensiv doft av mint, druvskal, anis och salmiak. Elegant, tät smak med fin frukt, förmlig struktur och balans samt en lång eftersmak med massor av mineralitet. Unikt!