Engel

André Kientzler – Ribeauvillé

Firman Kientzler ligger i en modern villa vid vägen mellan Bergheim och Ribeauvillé. Hit flyttade man redan på 1970-talet eftersom lokalerna inne i Ribeauvillé inte längre var ändamålsenliga och för att man inte fick bygglov inne i byn. Istället tog man ett stycke av sina vingårdar för att bygga en modern anläggning. Det skulle vara otillåtet idag, istället är det tillåtet att bygga inne i byn.

Firman omfattar 13,5 hektar varav drygt 4 hektar finns på Ribeauvillés tre Grands Crus. På Osterberg finns Gewurztraminer och Riesling, på Geisberg växer Riesling, medan man har Muscat och Pinot Gris på Kirchberg. På Grand Cru Kirchberg finns även gamla Auxerroisstockar som säljs, lätt förklädd, under beteckningen "K". Firmans Muscat Grand Cru Kirchberg är ren Muscat Otonnell och har en doft av minst och peppar, medan smaken är lätt och torr men ändå rik och kraftfull.

Kientzler har även en ren Chasselas, en nästan utrotningshotad druva. Chasselas är en bordsdruva med ganska tunt skal och saftigt innanmäte. Alkoholhalten är naturligt låg och enligt en teckning i Kientzlers vackert belägna provningslokal passar Chasselas därför utmärkt som dryck på cykelutflykten.

Vinerna utmärker sig genom sin renhet, komplexitet och djup. De är aldrig extroverta i doften. Det är istället den djupa, intensiva men torra smaken som är Kientzlers signum. Alla viner uppvisar en mineralitet som gränsar till sälta. Härligt!

Kientzler grundar sitt rykte på Rieslingvinerna. Men missa för allt i världen inte firmans Pinot Gris och, framförallt, Gewurztraminer från Haguenau och Grand Cru Osterberg. De håller mycket hög kvalitet och drar åt det torra, matvänliga hållet.

Dessutom är vinerna i förhållande till kvaliteten mycket rimligt prissatta. Instegsviner är fynd!

Från 2021 har Kientzler några naturviner, såväl Riesling som cuvéen A bout de Soufre. Båda är väldigt goda och har inget av den störande oxidativa karakär man kan hitta i slarvigt gjord naturviner.