Mader

Zind-Humbrecht – Turckheim

Det är en förmån att få besöka Zind-Humbrecht, en ära att tas emot av Olivier Humbrecht och en stor upplevelse att på plats få smaka domänens alla viner. Oavsett vilken referensram man använder är Olivier Humbrecht en av vinvärldens stora profiler och vinerna är år efter år i det absoluta toppskiktet av vad Alsace, och därmed Frankrike och världen i stort, kan erbjuda.

Vinerna från Zind-Humbrecht uttrycker alltid druvan och de lyfter fram terroiren konsekvent och föredömligt. Samtidigt finns en egensinnig husstil som utgörs av kraft, rikedom, komplexitet och en syra som alltid skapar balans. Husstilen dominerar aldrig över druvan och terroiren, men förstärker dessa ytterligare. Utmärkande för produktionen är:

  • Biodynamisk odling med ett minimum av beskärning under vegetationsperioden, djupgående rötter och markvegetation vilket ger självreglerande tillväxt, avkastning och tålighet mot både torka och väta.
  • Extremt långa pressningstider, 12-24 timmar mot normala 4-6 timmar.
  • Korta period (4 timmar mot normala 24-48 timmar) av klarning efter pressningen för att få med naturlig jäst och proteiner i musten.
  • Naturlig malolaktisk omvandling av de små mängder äppelsyra som de mogna druvorna har.
  • Lång period 'sur lie' i 'foudres' med en exakt avvägd kombination av syretillförsel och reduktiv kapacitet för att få komplex, autolytisk karaktär.

Zind-Humbrecht har en serie fantastiska vingårdar, däribland den förnämliga Clos Windsbuhl som ligger högt över byn Hunawihr. Där mognar druvorna senare än på andra platser i Alsace och vinerna får en särskild ras och syra. Om man letar efter synnerligen prisvärda viner ska man sikta in sig på den produktlinje på olika druvor som kallas Roche Roulée (alluviala marker), Roche Calcaire (kalkrika marker) respektive Roche Volcanique (druvor från unga vinstockar på Grand Cru Rangen). Dessa viner är alltid billiga i förhållande till kvaliteten, särskilt när de säljs på Systembolaget och Vinmonopolet.

Liksom Toyota baserar Zind-Humbrecht sin verksamhet på 'Genchi Genbutsu - Gå till källan och ta reda på fakta'. Olivier Humbrecht besitter och använder sig av en grundmurad, vetenskapligt baserad kunskap om alla aspekter av vintillverkning. Finns det någon enskild indvid som kan mer inom detta oändliga ämne än Olivier Humbrecht?

Priserna hos Zind-Humbrecht är förhållandevis höga om man köper vinerna på plats. I Sverige säljs de till ett lägre pris, och man kan också hitta ett fint urval på Boutique VINI i Rirquewihr.. Men samtidigt måste man sätta in Zind-Humbrecht och firmans viner i ett globalt perspektiv. Ser man till kvaliten är de realistiskt prissatta.

Under en period kring millennieskiftet var vinerna från Zind-Humbrecht väl kraftiga och söta. Detta är historia, idag är vinerna betydligt torrare och allti´d perfekt balanserade. Mitt bestämda intryck är att Olivier Humbrecht gör viner som ska njutas och förstås som de är, gärna vid bordet, snarare än för 'show-off'. Dessutom vill Olivier Humbrecht visa vad Alsace och hans älskade marker är kapabla till och han gör sitt yttersta, i minsta detalj, för att nå fulländning.