Zind-Humbrecht

Vinproducenter i Alsace: Zind-Humbrecht, Turckheim

Det är en förmån att få besöka Zind-Humbrecht, en ära att tas emot av Olivier Humbrecht och en stor upplevelse att på plats få smaka domänens alla viner. Oavsett vilken referensram man använder är Olivier Humbrecht en av vinvärldens stora profiler.

Vinerna från Zind-Humbrecht uttrycker alltid druvan och de lyfter fram terroiren konsekvent och föredömligt. Samtidigt finns en egensinnig husstil som utgörs av kraft, rikedom, komplexitet och en syra som alltid skapar balans. Husstilen dominerar aldrig över druvan och terroiren, men förstärker dessa ytterligare. Utmärkande för produktionen är:

  • Biodynamisk odling med ett minimum av beskärning under vegetationsperioden, djupgående rötter och markvegetation vilket ger självreglerande tillväxt, avkastning och tålighet mot både torka och väta.
  • Extremt långa pressningstider, 12-24 timmar mot normala 4-6 timmar.
  • Korta period (4 timmar mot normala 24-48 timmar) av klarning efter pressningen för att få med naturlig jäst och proteiner i musten.
  • Naturlig malolaktisk omvandling av de små mängder äppelsyra som de mogna druvorna har.
  • Lång period 'sur lie' i 'foudres' med en exakt avvägd kombination av syretillförsel och reduktiv kapacitet för att få komplex, autolytisk karaktär.

Men lika fascinerande är FENOMENET Zind-Humbrecht. Vad krävs för att kvalitetsmässigt, men även vad gäller status och finansiellt, nå denna enastående position? Jag har två tankespår:

1. Kulturen i Alsace. I Alsace förenas fransk passion med tysk, nästan manisk vilja att ha 'ordning'. Denna 'nationalkaraktär' under decennier kommit till uttryck som minutiöst ansade vinrader, hänsynslös bekämpning av ogräs och skadeinsekter, samt användning av alla trick för att göra förutsägbara, druvtypiska viner som är kemiskt och mikrobiellt stabila. Men Zind-Humbrecht, och flera andra producenter, har projicerat detta regionala drag i en helt annan riktning. Med samma grundläggande styrning, noggrannhet och hängivenhet väljar man istället att frigöra naturens inneboende krafter och möjligheter, både i vingården och i vinkällaren. Resultatet är en enorm kvalitetsmässigt utveckling som samtidigt bygger på ekologiskt hållbara principer.

2. Företagskulturen. Liksom Toyota baserar Zind-Humbrecht sin verksamhet på 'Genchi Genbutsu - Gå till källan och ta reda på fakta'. Olivier Humbrecht besitter och använder sig av en grundmurad, vetenskapligt baserad kunskap om alla aspekter av vintillverkning. Finns det någon enskild indvid som kan mer inom detta oändliga ämne än Olivier Humbrecht?

Priserna hos Zind-Humbrecht kan verka höga. Men samtidigt måste man sätta in Zind-Humbrecht och firmans viner i ett globalt perspektiv. Ser man till kvalitén är de klokt prissatta.

Mitt bestämda intryck är att Olivier Humbrecht gör viner som ska njutas och förstår som de är, gärna vid bordet, snarare än för 'show-off'. Dessutom vill Olivier Humbrecht visa vad Alsace och hans älskade marker är kapabla till och han gör sitt yttersta, i minsta detalj, för att nå fulländning.

Senaste besök: 2008

Zind-Humbrecht

Fakta

Personer
Olivier Humbrecht
Vägbeskrivning
4, route de Colmar, Turckheim
Kontaktinfo
+33 (0)389 27 02 05
o.humbrecht@zind-humbrecht.fr
Prisnivå (2008)
Riesling Herrenweg 26,80
Riesling Grand Cru Rangen €64,10
Stil
Kraft, rikedom, syra och oförliknelig komplexitet.
Mottagande
Boka tid. Oliver Humbrecht taler flytande engelska.
Marker
Grands Crus: Brand, Goldert, Hengst, Rangen
Lieux-dits: Clos Jebsal, Clos Hauserer, Clos Windsbuhl, Herrenweg, Rotenberg

Zind-Humbrecht

Representativa viner 2008

Fyndvinet
2006 Gewurztraminer Herrenweg Ljuvlig doft av honung, rosor och exotiska kryddor. Mjuk, elegant komplex smak med liten fin sötma som är som en smekning. En lätt bitterhet täcker upp för druvans naturligt låga syranivå.
Riesling till vardags
2006 Riesling Herrenweg Fruktig, lite uppblåst doft med årgångtypisk, aningen oren doft. Kraftig, mycket god, fruktig och elegant, medelfyllig smak med fantastiska syror.
Riesling till fest
2006 Riesling Clos Windsbuhl Återhållen, mycket ren och citrusaktig doft med klang av flinta. Underbart frisk och ren smak. Under de makalöst klingande syrorna ligger lager av frukt och väntar. Ett vin som behöver minst 5 år för att börja fyllas ut och visa upp sin fruktighet.
Mest spännande vin
2006 Pinot Gris Clos Jebsal Vendanges Tardives Frisk, rökig doft av rostade mandlar, varma aprikoser och bacon. Ofattbart rik, gräddig och sammansatt smak med frukter och nötter. Trots den enorma sockerhalten över 100 g/liter är intrycket elegant, balanserat och inte det minsta sockrigt. Ett sött vin i absolut värlsklass! Kommer från en vingård med märgel och gips vid foten av Grand Cru Brand. Skördad vid 20% potentiell alkohol och avkastningen 23 hl/ha.