Bruno Sorg

Vinproducenter i Alsace: Bruno Sorg, Eguisheim

Nä man är på resa i Alsace finns det vissa odlare som man närmar sig med en känsla av mystik. För mig var Bruno Sorg en sådan producent. Men M. Sorg visade sig den gången, 2005, vara en nyligen pensionerad farfar. Glad, rättfam och med glimten i ögat.

Jag har haft förmånen att besöka Bruno Sorg en mängd gånger mellan 2005 och 2016, och jag blir bara mer och mer imponerad över de viner som sonen François skapar i sin fars anda.

Filosofin är lika enkel som genialisk: Då druvorna skördas har man lagt fast 100% av vinets slutliga potential, därefter kan man bara förlora kvaliteter. Därför skall man ha perfekta druvor och sedan förvalta dem så skickligt som möjligt.

Hos Bruno Sorg görs viner med en fantastisk stringens. Vinerna har en väldig skärpa och definition. Ingen malolaktisk fermentering mjukar upp vinerna, det överlåtes till tiden och tålamodet.

Bruno Sorg presenterar två Riesling Grand cru, Pfersigberg och Florimont. Båda är mycket kalkrika, men det är olika sorters berggrund. Florimont finns på samma typ av terroir som Altenberg de Bergheim som ger en citrusrik doft och silkig struktur. Pfersigberg ligger på Muschelkalk, en sedimentär men hård kalksten som ger mycket uttrycksfulla och strama viner.

Firmans GC Pfersigberg Muscat d'Alsace, som görs på 20% Muscat à petits grains och 80% Muscat ottonnel, är legendarisk. Kraftfull men fjäderlätt, komplex men väldefinierad. Tom Stevenson anser detta vara den bästa Muscat som görs i Alsace. Vem kan säga emot?

På senare år har stilen blivit torrare vilket särskilt märks på Pinot Grs Grand Cru Pfersigberg som blir allt stramare och får mineralitet för varje år. Prova också alla viner på Pinot Noir. François själv är måttligt intresserad av sin rosé, men alla älskar den!

Priserna hos Bruno Sorg är genomgående låga i förhållande till kvalitén.

Tyvärr gick Bruno bort 2013. Men med sonen François och sonsonen Antoine, som studerat både de önologiska och de kommerciella aspekterna av vin, är återväxten tryggad.

Fösta besök: 2005
Senaste besök: 2016 - Vinerna blir bara bättre och bättre.

Bruno Sorg

Fakta

Personer
François och Régine Sorg
Vägbeskrivning
8, rue Monseigneur Stumpf (mitt emot ingången till kyrkan)
Kontaktinfo
+33 (0)389 41 80 85
+33 (0)389 41 22 64 (fax)
vins@domaine-bruno-sorg.com
Prisläge (2018)
Riesling €8
Riesling Pfersigberg €16,30
Cirka 10% lägre pris vid köp av kartong om 6 flaskor
Stil
Strama viner med kraft och fokus.
Mottagande
Lugnt, kompetent, intresserat. Ingen engelska.
Marker
Grands crus: Eichberg, Florimont, Pfersigberg

Bruno Sorg

Respresentativa viner (2015)

Fyndvinet 1
Crémant d'Alsace Komplex och brödig doft med citrus, kryddighet och mogna äpplen. Moussen är förnämlig, smaken är tät, djup, frisk och fruktig med lång ren brödig eftersmak. Lagras minst 3 år "sur latte" innan degorgeringen. Gjord på minst 50% Chardonnay samt Pinot Blanc och Auxerrois. En oerhört bra produkt där Auxerrois gradvis ska ersättas av Pinot Noir.
Fyndvinet 2
2014 Pinot Blanc Inbjudande doft med exotiska frukter och en lätt kryddighet. Generös, torr, harmonisk smak med flera lager av frukt som balanseras av mogna syror. Ett vin som passar till allt och som håller hög kvalitet år efter år.
Riesling till vardags
2014 Riesling Ren doft av gula äpplen och klementiner. Fruktig, kraftull smak med bestämd, hög men mogen syra och minerlitet i eftersmaken. En blandning av vin från alluviala marker i Ingersheim och från sandsten i Eguisheim.
Riesling till fest
2014 Riesling Grand Cru Pfersigberg Kraftfull, frisk doft med exotiska frukter. Tät, mineralig smak med rejält med god frukt, härliga syror och förträfflig ryggrad. Ett kanonvin.
Mest spännande vin
2015 Muscat Grand Cru Pfersigberg Ljuvlig doft med citrus, mineral, mint och frisk druvton. Massiv, sötfruktig ren smak med friska syror och en skön strävhet i den långa eftersmaken. Fantastiskt charmigt.

Bruno Sorg