Albert Boxler

Vinproducenter i Alsace: Albert Boxler, Niedermorschwihr

Ingen domän i Alsace gör bättre Rieslingviner än Boxler. Möjligen lika bra, men inte bättre. Boxler har sina vingårdar samlade kring hembyn Niedermorschwihr och grannen Turckheim. Produktionen är ekologiskt inriktad sedan många år. Alla viner har en benämning, och kodningen är:

 • 10-tal är Sylvaner
 • 20-tal är Pinot Blanc
 • 30-tal är Riesling
 • 40-tal är Muscat
 • 50-tal är Pinot Gris
 • 60-tal är Gewurztraminer
Dessutom finns kodning för enskilda lägen:
 • 1 är Grand Cru Sommerberg
 • B samt 2 är Grand Cru Brand
 • D är Duttenstein, en del av Grand Cru Sommerberg
 • E är Eckberg, en del av Grand Cru Sommerberg
 • JV betyder Jeunes vignes, unga vinstockar
 • K är Kirchberg, en del av Grand Cru Brand
Det innebär att L31D är en Riesling Grand Cru Sommerberg från delområdet Duttenstein.

Hos Boxler får ett vänligt mottagande med ett ganska litet antal viner att prova. Det finns dock alltid vin att köpa till korrekta priser, men tillgången på toppvinerna L31D, L31E och L32K är självklart begränsad.

Boxlers Pinot Blanc "B" för €16 är enastående bra. Smaken är kompakt som näven hos en tungviktsboxare. I vinet finns mogen, persikoaktig frukt och en brutal men harmonisk syra som ligger underbart i munnen. Den vanliga Pinot Blanc för €11 går heller inte av för hackor. Missa heller den enastående Sylvaner Vieilles Vignes som har mängder med mineralitet och struktur.

Boxlers viner utmärker sig genom finess, renhet, komplexitet och… ja, allt annat positivt man kan säga om ett vin. Det är svårt att rekommendera något särskilt vin, de är alla så bra. Eftersom Jean Boxler har skickligheten att få bra syra de varma åren, liksom perfekt mognad de svalare, kan man lita på firman: vinerna är alltid underbart friska och innehållsrika.

Första besök: 2009. Senaste besök: 2015.

alttext

Fakta

Personer
Jean Boxler
Vägbeskrivning
78 route de Trois Epis
Kontaktinfo
+33 (0)389 27 11 32
albert.boxler@9online.fr
Prisläge (2015)
Riesling €16
Riesling Sommerberg "E" €35
Stil
Mycket strama, komplexa viner av yppersta klass.
Mottagande
Korrekt och vänligt. Engelska.
Marker
Grands crus: Brand, Sommerberg
alttext

Representativa viner (2015)

Fyndvinet
2013 Pinot Blanc Kraftfull, mineralrik och lätt rökig doft med inslag av hallon, aprikos och kryddor. Smaken är drygt medelfyllig med många lager frukt, tät och kompakt struktur och en klingade frisk och ren smak som med härlig längd.
Fyndvinet
Crémant Baserad på Pinot Blanc. Djup färg som vittnar om flera år "sur lattes". Frisk, intensiv doft av äpplen, citrus, bröd och kaffe. Knivskarp, medelfyllig, nästan helt torr smak med underbart mogen frukt, höga syror och förbluffande längd. Bästa crémant i Alsace.
Riesling till vardags
2013 Riesling Saftig doft av mogna äpplen, ananas, koriander och citron. Mättad smak med klassisk druvkaraktär, utmärkt struktur och en tät frukt som ramas in av härliga syror.
Riesling till fest
2013 Riesling Grand Cru Brand "K" Extremt sammansatt, komplex och spännande doft med inslag av flinta, apelsin, akacia och kryddor. Smaken är mäktig och innehållsrik, och bakom det ungdomliga intrycket gömmer dig många lager av mogen, smekande frukt som bärs upp av en kärv syrlighet. Ett vin som behöver några års lagring för att öppna upp sig, men som kommer att leva till 2050. Minst.
Mest spännande vin
2008 Gewurztraminer Grand Cru Brand Vendanges Tardives Ofattbart tät och sammansatt doft av ädelröta, exotiska frukter, ingefära, kanel, och diskreta blomtoner. Trots doftrikedomen har den inget av druvans ibland påträngande karaktär. Smaken är ungdomlig och frisk med hög och ren syra, stor men helt integrerad sötma, smekande struktur och en oändlig längd. En omtumlande upplevelse som flyttar gränsen för vad ett sött vin kan vara.