Zind-Humbrecht

Vinproducenter i Alsace: Frédéric Mochel, Traenheim

Mitt i epicentrum av Couronne d'Or finner vi byn Traenheim. Traenheim är en inbjudande liten by, belägen i en svacka omgiven av fruktodlingar, grönsaksbäddar och kuperade vinmarker. Vinodlingarna dominerar inte landskapet lika tydligt i Alsace centrala områden; här är vinet en av flera utkomstkällor, och många markägare väljer att sälja sina druvor till kooperativet Roi Dagobert.

Familjen Mochel utgör dock ett lysande undantag. Firman har ett stort mått av progressivitet och utvecklingskraft, såväl vad gäller odlingsmetoder, produkter som positionering på marknaden. Mochel har man en ekologiskt inriktad odling och man är medlemmar i TYFLO. Och insprängt i en traditionell produktportfölj hittar man även en utmaning i form av Trovium, vilket var det latinska namnet på Traenheim. Trovium innehåller Pinot Gris och Pinot Blanc som fått jäsa på ekfat, var för sig. Vinet tillåts gå igenom malolaktisk omvandling vilket ger smörighet och en mjukhet som balanserar upp tannienerna från egen, vilket sammantaget ger vinet en ton av rostat bröd, precis som i bra Bourgogne.

Firman går tillbaka till 1669, och har ca 10 ha vinmarker, varav 5 ha på Altenberg de Bergbieten.

Idag är det unge Guillaume Mochel, född 1979, som står för vinifikationen. Den bästa marken är givetvis Altenberg de Bergbieten, en terroir med kalkrik märgel med inslag av gips som ger underbar Riesling, Muskat och Sylvaner. Den kärva, mineraliska stramheten leder tankarna till två andra Grands Crus, Schoenenbourg och Kanzlerberg, Toppnumret bland rieslingvinerna är Altenberg de Bergbieten Cuvée Henriette, ett rikt vin som kan uppvisa en doft av svartvinbärsblad, ett signum för nordligaste Alsace. Även muskatvinerna har en enastående klass och charm, som matchas av få i hela regionen.

Senaste besök: 2008

Mochel

Fakta

Personer
Guillaume Mochel
Vägbeskrivning
56, rue Principale, Traenheim
Kontaktinfo
+33 (0)388 50 38 67
infos@mochel.net
Prisnivå (2008)
Riesling €8
Riesling Grand Cru Altenberg de Bergbieten Cuvée Henriette €15
Stil
Klass, kraft och komplexitet.
Mottagande
Trevligt, men boka tid - familjen jobbar mycket! Engelska fungerar bra.
Marker
Grands Crus: Altenberg de Bergbieten
Lieux-dits: -

Mochel

Representativa viner 2008

Fyndvinet
2005 Pinot Blanc Riktigt bra med friskhet och en antydan till druvtypisk (Auxerrois) vitkål. Stram , fyllig smak med bra koncentration, elegans och härlig syra som biter till i eftersmaken.
Riesling till vardags
2005 Riesling Nästan blommig doft, med friska och eleganta druvtoner. Mycket stram ganska lätt smak me d avundsvärd struktur, syra och ryggrad.
Riesling till fest
2005 Riesling Altenberg de Bergbieten Cuvée Henriette Fantastiskt fin, klassig doft med mineral, honung, citrus och en antydan till petroleum. Mycket ung, oförlöst smak med lager på lager av saftig frukt. Eftersmaken är lång och klassisk med suverän mineralitet.
Mest spännande vin
2006 Muscat Altenberg de Bergbieten Komplex, men mycket ung doft av krossade druvor och en gnutta mineralitet. Ganska hård attack, och smak av melon och persika. Mitten är lite tunn (typiskt för årgången) men i eftersmaken fylls vinet ut och bärs upp av klingande syra.