Mochel

Frédéric Mochel – Traenheim

Mitt i epicentrum av Couronne d'Or finner vi byn Traenheim. Traenheim är en inbjudande liten by, belägen i en svacka omgiven av fruktodlingar, grönsaksbäddar och kuperade vinmarker. Vinodlingarna dominerar inte landskapet lika tydligt i Alsace centrala områden; här är vinet en av flera utkomstkällor, och många markägare väljer att sälja sina druvor till kooperativet Roi Dagobert.

Familjen Mochel utgör dock ett lysande undantag. Firman har ett stort mått av progressivitet och utvecklingskraft, såväl vad gäller odlingsmetoder, produkter som positionering på marknaden. Mochel har man en ekologiskt inriktad odling och man är medlemmar i TYFLO. Och insprängt i en traditionell produktportfölj hittar man även en utmaning i form av Trovium, vilket var det latinska namnet på Traenheim. Trovium innehåller Pinot Gris och Pinot Blanc som fått jäsa på ekfat, var för sig. Vinet tillåts gå igenom malolaktisk omvandling vilket ger smörighet och en mjukhet som balanserar upp tannienerna från egen, vilket sammantaget ger vinet en ton av rostat bröd, precis som i bra Bourgogne.

Firman går tillbaka till 1669, och har ca 10 ha vinmarker, varav 5 ha på Altenberg de Bergbieten.

Idag är det Guillaume Mochel, född 1979, som står för vinifikationen. Den bästa marken är givetvis Altenberg de Bergbieten, en terroir med kalkrik märgel med inslag av gips som ger underbar Riesling, Muskat och Sylvaner. Den kärva, mineraliska stramheten leder tankarna till två andra Grands Crus, Schoenenbourg och Kanzlerberg, Toppnumret bland rieslingvinerna är Altenberg de Bergbieten Cuvée Henriette, ett rikt vin som år efter år uppvisar enastående balans och mineralitet. Även muskatvinerna har klass och charm som matchas av få i hela regionen.

Firmans crémant görs av Chardonnay och Riesling och får ligga flera år på sin jäst in den degorgeras. En av de bästa i Alsace. Missa heller inte Traenheim och Trovium: två torra matvänliga viner som görs på Pinot Blanc, Pinot Gris och Pinot Noir och som fått karaktär av en lätt ekfatslagring.