Paul Blanck

Vinproducenter i Alsace: Paul Blanck, Kientzheim

Varje vinregion har sina globala ambassadörer, de som bära bördan (?) att företräda och främja både regionen som helhet och kollegerna. I Alsace är ett av de (två) främsta ambassadörerna är Maison Paul Blanck, som normalt representeras av den charmiga, inbjudande och varmhjärtade Philippe Blanck. Medan han tar hand om marknad och externa relationer, har hans kusin Fréderic ansvar för vingårdarna och vinframställningen.

Paul Blanck handlar om respekt: respekt för markerna, traditionerna och för kunderna. Andra nyckelord är nyfikenhet, ambitioner, kunskap och - gästfrihet. För trots sin storlek, är Paul Blanck en "vigneron independant". Det innebär att Paul Blanck inte köper in druvor, de har generösa öppettider för besökare och de är mer än villiga att dela sin passion.

Totalt odlar Domaine Paul Blanck ca 35 hektar. Av arealen är 1/3 i Grand Cru, 1/3 i lieux-dits och 1/3 belägen på Plaine d'Alsace. Men varje år klassas 50% av vinet från de bättre markerna ner. Som ett resultat blir 2/3 av vinet generiska viner och de olika "vins de terroir" blir proportionellt ännu bättre.

Paul Blanck har mark på flera Grands Crus (ordande efter betydelse): Furstentum, Schlossberg, Wineck-Schlossberg, Mambourg och Sommerberg. Furstentum är definitivt en av de stora Grands Crus i Alsace, och om du stöter på en flaska Furstentum från Blanck tveka inte att ta chansen att uppleva dess fokus, koncentration och komplexitet. Livslängden för Paul Blancks viner är nästan evig, ett faktum jag har haft förmånen att uppleva personligen i sällskap av Philippe Blanck.

Du kan köpa viner från Paul Blanck hela världen. Men oavsett om du hittar en flaska din från Paul Blanck i Kientzheim, Orlando, Shanghai eller Pretoria, hoppas jag du känner att vinet är en nektar skapad av historia, värme, engagemang och kvalitet.

Senaste besök: 2015.

Paul Blanck

Fakta

Personer
Philippe Blanck
Vägbeskrivning
29 och 32 Grand'Rue, Kientzheim
Kontaktinfo
+33 (0)389 78 23 56
info@blanck.com
Prisnivå (2015)
Riesling Patergarten €12
Riesling Grand Cru Schlossberg €18
Stil
Eleganta, smältande, välbalanserade viner med klass från utmärkta marker.
Mottagande
Mycket vänligt, familjärt, engagerat och tillmötesgående. Perfekt engelska.
Marker
Grands Crus: Furstentum, Schlossberg, Wineck-Schlossberg, Mambourg och Sommerberg
Lieux-dits: Altenbourg, Grafreben, Patergarten

Paul Blanck

Viner 2015

Fyndvinet
2013 Muskat Bara 1000 flaskor tillverkas av denna fantastiska Muskat som erbjuder rena druvtoner, passionsfrukt, honung och vitpepparkorn i doften. Det är torr, men ändå smidig och har en sammetslen elegans. Odlas på Grands Crus. Magisk.
Riesling till vardags
2012 Riesling Patergarten Generös doft med citrus, gröna äpplen, ploomon och honung. Smaken är helt ren i en ungdomlig, äpplig stil med mycket fin struktur av vinsyra. Den som kan dricka detta vin till vardags kan skatta sig lyckliga.
Riesling till fest
2010 Riesling Grand Cru Schlossberg Generös, frisk doft med gula äpplen, mogna aprikoser, söta blommor och mineral. Smaken har bra attack, häftiga syror, många lager av mogen frukt och lång eftersmak med krispig mineralitet. Väldigt, väldigt välgjort!
Mest spännande vin
2008 Pinot Gris Grand Cru Furstentum Doften är rik men inte vulgär och erbjuder valnötter, rök och kummin liksom en mild kryddighet från botrytis. Detta fantastiska vin fyller munnen med en skön och generös sötma, men har också fin ryggrad, frisk syra och en hel del mineralitet i den lååånga eftersmaken.