Eic Rominger

Vinproducenter i Alsace: Eric Rominger, Westhalten

Rominger tillhör de mest lovande, men även de senast grundade, familjeproducenterna i Alsace. Domainen skapades så sent som 1970 i Bergholz av Armand Rominger. År 1986 var det dags för Eric att ta över. År 1997, efter flera markköp var tiden kommen att, med småbarnen, flytta från Bergholz 9 kilometer norrut till Westhalten i Vallée Noble.

Eric Rominger arbetar biodynamiskt sedan 2000, och miljöintresset präglar hela familjens livsstil. Bli inte förvånad om det en frigående höna kommit på avvägar och måste fångas in under ditt trivsamma, vinrika besök hos familjen!

Rominger har hela 4,8 ha (av totalt 12 ha) på Zinnkoepflé som är en av Alsace mest karaktärsfulla Grands Crus. Vinerna utmärks genomgående av en tät frukt, markerad mineralitet och fräsande syra. Liksom alla viner från kalkstensrika marker kräver dessa lång lagring för att komma till sin rätt. Men de flesta Zinnkoepflé dricks för unga, innan den kraftfulla fruktigheten har smält ner och helt blottlagt den eleganta mineralitet som finns under ytan. Lokalt anser man Gewurztraminer vara den mest lämpade sorten, men bortsett från Riesling måste även Sylvaner tas på största allvar.

Det senaste året har Romingen börjat göra naturviner, det vill säga viner organiskt odlade och tillverkade viner där man inte tillsatt något svavel alls. Man kommer säkert att göra naturviner av lite olika druvor framöver, i årgång 2014 var det exempelvis gewurztraminer och Pinot Noir som erbjöds som vin nature.

Hos Eric Rominger blir ingen besviken. Domainen erbjuder ett väl genomtänkt och homogent sortiment av utmärkta viner med stor finess för alla plånböcker.

Jo, en ska till. Man behöver inte oroa sig över risken att uttala "Rominger" fel. Familjen har hört varje tänkbar variant och intar en väldigt avslappnad inställning till vad som är korrekt.

Första besök: 2009. Senaste besök: 2015.

Eric Rominger

Fakta

Personer
Eric Rominger
Vägbeskrivning
16 Rue St-Blaise, Westhalten
Kontaktinfo
+33 (0)389 47 68 60
vins-rominger.eric@wanadoo.fr
Prisnivå (2015)
Riesling €8.
Riesling Grand Cru Zinnkoepflé €16.
Stil
Kraftfulla men komplexa viner med frukt, syra och ryggrad.
Mottagande
Mycket vänligt, generöst och tillmötesgående. Ej engelska.
Marker
Grands Crus: Saering, Zinnkoepflé
Lieux-dits: Luss, Schwarzberg, Steinstuck.

Eric Rominger

Representativa viner 2015

Fyndvinet
2012 Sylvaner Fin, fruktig smak av äpplen, melon och hallan. Hård, knytnävshård och fruktig smak med underbar sälta och tuffa syror.
Riesling till vardags
2007 Riesling Schwarzberg Tät, komplex och frisk doft med blommor och flinta som öppnar sig först efter flera timmars luftning. Smaken är stram, komplex och fokuserad med mineraltoner, grapefrukt och en lång avslutning med friska och renrasiga syror.
Riesling till fest
2011 Riesling Grand Cru Zinnkoepflé Rik doft med massor av exotisk frukt, citrus och ljunghonung. Fyllig smak med bra tryck, rejäla syror, viss sötma som är bra balanserad av syran. Lång och komplett.
Mest spännande vin
2014 Gewurztraminer Sans Soufre Öppen, frisk och ren smak av mogen ananas, persika och blommor. Mycket fruktig, elegant och vlbalanserad smak som ger ett viss intryck av druvmust trots att det är helt torrt. Spännande.