Eric Rominger

Eric Rominger – Westhalten

Rominger tillhör de mest lovande, men även de senast grundade, familjeproducenterna i Alsace. Domainen skapades så sent som 1970 i Bergholz av Armand Rominger. År 1986 var det dags för Eric att ta över. År 1997, efter flera markköp var tiden kommen att, med småbarnen, flytta från Bergholz 9 kilometer norrut till Westhalten i Vallée Noble. Efter Erics bortgång driver Claudine Rominger firman.

Rominger arbetar biodynamiskt sedan 2000, och miljöintresset präglar hela familjens livsstil. Bli inte förvånad om det en frigående höna kommit på avvägar och måste fångas in under ditt trivsamma, vinrika besök hos familjen!

Rominger har hela 4,8 ha (av totalt 12 ha) på Zinnkoepflé som är en av Alsace mest karaktärsfulla Grands Crus. Vinerna utmärks genomgående av en tät frukt, markerad mineralitet och fräsande syra. Liksom alla viner från kalkstensrika marker kräver dessa lång lagring för att komma till sin rätt. Men de flesta Zinnkoepflé dricks för unga, innan den kraftfulla fruktigheten har smält ner och helt blottlagt den eleganta mineralitet som finns under ytan. Lokalt anser man Gewurztraminer vara den mest lämpade sorten, men bortsett från Riesling måste även Sylvaner tas på största allvar.

Det senaste året har Romingen börjat göra naturviner, det vill säga viner organiskt odlade och tillverkade viner där man inte tillsatt något svavel alls. Man kommer säkert att göra naturviner av lite olika druvor framöver, men det är en begränsad del av sortimentet som erbjuds som vin nature.

Hos Rominger blir ingen besviken. Domainen erbjuder ett väl genomtänkt och homogent sortiment av utmärkta viner med stor finess för alla plånböcker. Ordet "genuin" beskriver såväl firman, familjen som vinet.

Jo, en ska till. Man behöver inte oroa sig över risken att uttala "Rominger" fel. Familjen har hört varje tänkbar variant och intar en väldigt avslappnad inställning till vad som är korrekt.