Alsace wine

Att dricka och lagra viner från Alsace

Ge vinet luft

Det finns en föreställning om att det skulle vara onödigt att lufta vita viner. Det må gälla mogen chardonnay, men absolut inte vita Alsaceviner.

Alla producenter jag har besökt, och det är många, framhåller vikten av att vinet luftas ordentligt. Inte sällan hör man, "Kom tillbaka inorgon också, då skall ni se att vinet är ännu bättre"!.

Med luftning försvinner den fria koldioxid som nästan oundvikligen slinker med vid buteljeringen, och som maskerar smaken. Vidare sker en viss oxidation av smakämnen som ökar mångfalden i doft och smak.

Tre bra metoder är:

  1. Använde en dekanteringskaraff av typen "upp-och-nervänd svamp". Tillverkas av WMF, Riedel m fl. Täck och låt vinet vila några timmar.
  2. Häll över vinet på en ren flaska, slå tillbaka det igen och låt vinet vila.
  3. Öppna flaskan dagen innan det skall drickas, drick ett glas, sätt tillbaka korken.

Ett enklare vin mår bra av att vara öppet ett par dygn, Grand cru flera dygn, och VT och SGN upp till en vecka.

Korken är kastad!

Man får räkna med att 3-4% av flaskorna är korkskadade. I hela Alsace jobbar man febrilt med att finna ersättare, antingen syntetkork (används av många), pressad kork (finns bra och usla), skruvkapsyler (går framåt starkt, men är känsliga för stötar) och ölkapsyler (används av Pierre Frick).

Se inte ned på en butelj som inte har naturkork. Orsaken till att korken ersatts kan helt enkelt vara att producenten månar om dig!

Välj rätt glas

Det är välkänt att glasets utformning påverkar upplevelsen av vinets doft, men det var med Riedelglasens framgångar det blev uppenbart att smaken påverkas i minst lika hög grad.

Smakupplevelsen påverkas mycket av hur vinet flyter ut i munnen. Ett smalt glas leder vinet mot tungspetsen (sötma) och tungroten (bitterhet), men mindre åt sidorna (syra).

Riedels glas för Riesling Grand cru är därför smalt, medan deras vin för mogen Chardonnay har vid öppning för att förstärka syran.

Kan man då hitta ett glas som fungerar både för torr Riesling och Gewurztraminer med restötma?