Alsace

Gewurztraminer från Alsace

A cosmopolitisk druva

Gewurztraminer är en druva som odlas över hela världen. Ursprungsplatsen lär vara den lilla byn Tramin i italienska Tyrolen. Gewurztraminer är, enligt Jancis Robinson, identisk med den Traminer som odlas över hela Världen. Förledet Gewurz förekommer främst i Alsace, men ses även i Trentino.

Druvan har alltid varit särskilt populär i områden där klimatet sällan garanterar höga mustvikter och kraftfull smak och doft. Men de mest spännande versionerna, från utanför Alsace, görs nog i Californien. Jag minns med häpnad en underbar Gewurztraminer från Jekel i Monterey, och i Sonoma Valley görs intressant, om än inte stor, Late Harvest.

Alsace landskapsblomma

Det finns dock inget område där Gewurztraminer har en sådan särställning som i Alsace. Odlinsgararealen är nästan densamma som för Riesling och Pinot blanc + Auxerrois. Det sker heller ingen trendmässig areell tillbakagång, vilket man kanske skulle förväntat i en tid då kalljästa värlsviner är à la mode.

Gewurztraminer lämnar ingen oberörd. Den nästan påträngande doften och den kraftfulla smaken väcker känslor på en skala från hat till kärlek. Men säkert har ett glas Gewurztraminer tjänat som en Amors pil i bröstet på många av oss som älskar Alsace och dess viner.

Doften hos en Gewurztraminer skall vara komplex. Vanliga komponenenter är frukt (citrus, banan, lychee, ananas, stjärnanis), kokos, honung, kryddighet och rosor. Den citrusaktiga doften hos rosen Gertrud Jekyll, framtagen den engelska växtförädlare David Austin, har en slående likhet med fin Gewurztraminer.

Vissa lägen ger också en finstämd rökighet, exempelvis Grand Cru Sporen.

Smaken harmonierar med doften, och ofta finns en aning klädsam bitterhet i eftersmaken. Färgen är djupt gul. Smaken får aldrig upplevas som besk eller klibbig.

En lätt tungviktare

Ingen druva i Alsace når en så farlig kombination av hög mustvikt och låg syra som Gewurztraminer. Kvoten socker/syra når ofta nära 3, vilket är det dubbla mot Riesling. Risken för platta viner, utan struktur och med sockrig eftersmak är uppenbar. Men skickliga odlare klarar denna balansgång.

Gewurztraminer skördas normalt före Riesling, men efter Muscat.

Eftersom Gewurztraminer har en lugnare mognadsprocess än Pinot gris. Syran faller inte lika snabbt, vilket ger mindre risk för hopplöst låg syra i vinet. Typiskt skördar man vid 13,5% potentiell alkohol, vilket får jäsa ut till 13% alkohol och 8 gram restsocker per liter. Malolaktisk ferementering är inte att tänka på vid vinifikationen, all hård syra behövs för att ge ryggrad till vinet.

Lägesberoende

Gewurztraminer speglar sin terroir i hög grad.

Liksom för Riesling får man de mest nyanserade vinerna på kalla, kalkrika jordar med extremt fint mikroklimat. Framträdande exempel är då GC Altenberg de Bergheim och Pfersigberg i Eguisheim. Den kraftfulla, exotiska, hemlighetsfulla varianterna växer på platser som GC Sporen och GC Rangen. De klassiska, eleganta, men fruktiga versionen kan komma från GC Hatchbourg eller Kaefferkopf, medan strama Gewurztraminer kan komma från svala lägen, t ex från GC Osterberg och GC Frankstein.

Men i slutändan är det givetvis producenten som avgör utfallet med hjälp av parametrarna skördeuttag, val av skördeperiod och vinifikationsmetod. Bli därför inte förvånad om du finner en härligt njutbar Gewurztraminer även hos den mest okände odlaren.