Riesling Pinot Gris Gewurztraminer Muscat d'Alsace Pinot Blanc Chasselas Pinot Noir
Alsace druvor

Pinot Blanc och Auxerrois från Alsace

Två av en sort

Pinot blanc och Auxerrois är två druvsorter som inte är besläktade med varandra. Orsaken till att de behandlas i samma artikel är att många av de viner som säljs som Pinot blanc innehåller försvarliga mängder av just Auxerrois.

Pinot blanc odlas på drygt 2000 ha i Alsace, medan Auxerrois odlas på 1100 ha. I statistiken brukar de alltid anges sammanslagna.

Pinot blanc - familjens vita får

Pinot blanc har antingen uppkommit genom en mutation av Pinot noir, eller ur Pinot gris som själv uppkommit ur den genetiskt instabila blå druvan. I Tyskland kallas Pinot blanc för Weissburgunder, ett rimligt namn med tanke på att den ännu odlas i Bourgogne. Pinot blanc är vanlig i norra Italien, där den kallas Pinot bianco och ger lätta, syrliga vardagsviner. Även i östra Europa och i USA är den vanlig.

I Alsace räknas Pinot Blanc till de enklare druvorna som huvudsakligen ger must till Edelzwicker och Crémant. Den största delen av odlingsarealen finns på Plaine d´Alsace.

Men Pinot blanc är inte bara en druva utan även en beteckning på vitt vin gjort på druvorna Pinot blanc, Pinot gris, Pinot noir och/eller Auxerrois. Detta bidrar till att ett Pinot blancvin kan vara allt från en blaskig, småsur och trist vätska till ett koncentrerad och personligt vin med stora kvaliteter.

Auxerrois

Druvan Auxerrois med okänt ursprung. Namnet uttalas med ett tydligt X-ljud (till skillnad mot uttalet av ortsnamnet Auxerre).

Auxerrois ger ett rundare vin än Pinot blanc. I värsta fall klumpigt, småsött och sladdrigt. Risken för detta är större i Haut-Rhin än i Bas-Rhin. Det något svalare klimatet i norr gör att Auxerrois lättare behåller sin syra och fräschör.

Ren Auxerrois kan ha en doft av vitkål som kan kännas något besvärande.

Det är inte ovanligt att man ser AOC-viner där druvsorten sanningsenligt anges vara Auxerrois, trots att detta inte är sanktionerat. Men det är ett intressant exempel på hur INAO tolererar rimliga avsteg från regelverket.

Minst två producenter saluför Auxerrois från Grand crumarker. Det mest kända vinet är den legendariska Auxerrois "H" från Josmeyer i Wintzenheim. Koden "H" står givetvis för GC Hengst. Enligt samma princip säljer André Kientzler i Ribeauvillé sin Auxerrois "K" från GC Kirchberg. Priserna på plats för dessa viner låg 2003 i intervallet €10-13.