Emile Beyer

Vinproducenter i Alsace: Emile Beyer, Eguisheim

Familjen Beyer har varit en viktig del av vinbranschen i Eguisheim i många sekler, och har funnits i byn sedan slutet av 1500-talet. Idag finns två huvudgrenar på familjeträdet. På en av de grenarna finns Christian Beyer och firman Emile Beyer. Det är en relativt stor familjedomän med 19 hektar vingårdar på de kalkrika sluttningarna ovanför och omkring Eguisheim.

Christian Beyer satsar hårt på kvalitet och miljöanpassning. Man behåller bara en fruktbärande fjolårsgren – baguette – på rankan för att hålla avkastningen nere. Odlingen är certifierad enligt Agriculture biologique.

Vinerna görs i huvudsak från egna druvor, förutom instegsvinerna Riesling Tradion och så vidare. För dessa viner förlitar man sig på ett nätverk av mindre odlare som varit familjen trogen och levererat druvor i åratal.

Vad gäller vinstilen ligger den åt det reduktiva hållet. Det ger vinerna lite mindre färg, och de utvecklas långsammare men bättre. Från skörden 2009 har man vineriet utanför byn i moderna och rynliga lokaler. Enligt Christian har det givit honom möjlighet att vinifiera precis så som han vill, utan begränsingar av logistiken.

År 2010 skapade Beyer vingården Clos Lucas Beyer på 2,5 hektar på en extra brant del i hjärtat av Grand Cru Pfersigberg. Avsikten är att göra ett kompromisslöst referensvin som lyfter fram allt det bästa hos såväl terroiren som hos Rieslingdruvan.

Marken för Clos Lucas Beyer köptes av Lucas Beyer redan 1792 då kyrkans egendomar realiserades efter den franska revolutionen 1789. Ofrivillig säljare var klostret i Marbach, beläget vid stenbrotten ovanför byn Voegtlinshoffen.

Firmans lieu-dit Hohrain är högt belägen och utsatt för upptorkande vindar. Här odlas Pinot Gris som inte riskerar att drabbas av skadlig gråröta. Druvorna på Hohrain kan också sitta kvar så länge på vinrankorna att de kan påverkas av pourriture noble.

Christian Beyer är, helt i linje med familjetraditionen, väldigt engagerad i Eguisheim. Han är ordförande i byalaget med ansvar för bland annat den årliga vinfestivalen i slutet av augusti. Men resan kring jordklotet tar allt mer tid. När jag träffade honom kom han just hem från en resa till USA och Hongkong.

Emile Beyer under ledning av Christian Beyer är en firma som kombinerar tradition och progressivitet med viner av mycket hög klass.

Senaste besök: 2012

alttext

Fakta

Personer
Christian Beyer
Vägbeskrivning
7 Place du château Eguisheim
Kontaktinfo
+33 (0)389 41 40 45
info@emile-beyer.fr
Prisläge (2012)
Riesling Tradition €9
Riesling Grand Cru Pfersigberg €15
Stil
Kraftiga, torra terroirviner.
Mottagande
Vänligt och anspråkslöst. Engelska.
Marker
Grands crus: Eichberg, Pfersigberg
Lieu-dit: Hohrain

alttext

Representativa viner (2012)

Fyndvinet
2011 Sylvaner Doften är druvtypiskt kryddig, lite örtig och med ungdomliga drag. Smaken är stabil med bra ryggrad av pigg syra, bra kropp och ett litet uns bitterhet som gör att det passar fabulöst bra till mat. Vingården har planterats med sticklingar från Grand Cru Zotzenberg i Mittelbergheim. Pris: €4,80.
Riesling till vardags
2011 Riesling Tradition Förvånansvärt komplex doft med grape, apelsin och gula äpplen. Smaken är knappt medelfyllig och spänstig med mogna syror och uppfriska avslutning med viss längd. Ett jättebra vin! Pris: €6,80.
Riesling till fest
2008 Riesling Grand Cru Pfersigberg Spännande och aromatisk doft av mineral, honung och mogna frukter – så typisk för vingården. Smaken är stram, elegant och rik på frukt samtidigt som vinsyran ger en skön strävhet i den långa, tuggiga eftersmaken. Från sen del av Pfersigberg som vilar på kalksten från Jura. Pris: €18.
Mest spännande vin
2010 Pinot Gris Hohrain Generös men fokuserad doft av mango, passionsfrukt, honung och rök. Smaken är silkig, innehållsrik och välbalanserad medan frukten fyller munnen med härliga smaker. Vinets 20 gram socker per liter märks överhuvudtaget inte. Pris: €12,80.