Mader

Emile Beyer – Eguisheim

Familjen Beyer har varit en viktig del av vinbranschen i Eguisheim i många sekler, och har funnits i byn sedan slutet av 1500-talet. Idag finns två huvudgrenar på familjeträdet. På en av de grenarna finns Christian Beyer och firman Emile Beyer. Det är en relativt stor familjedomän med 19 hektar vingårdar på de kalkrika sluttningarna ovanför och omkring Eguisheim.

Det är ingen överdrift att säga att Emile >beyer etabölerat sig i det absoluta toppskiktet i Alsace. Christian Beyer satsar hårt på kvalitet och miljöanpassning. Man behåller bara en fruktbärande fjolårsgren – baguette – på rankan för att hålla avkastningen nere. Odlingen är certifierad enligt Agriculture biologique.

Vinerna görs i huvudsak från egna druvor, förutom instegsvinerna Riesling Tradion och så vidare. För dessa viner förlitar man sig på ett nätverk av mindre odlare som varit familjen trogen och levererat druvor i åratal.

Vad gäller vinstilen ligger den åt det reduktiva hållet. Det ger vinerna lite mindre färg, och de utvecklas långsammare men bättre. Från skörden 2009 har man vineriet utanför byn i moderna och rynliga lokaler. Enligt Christian har det givit honom möjlighet att vinifiera precis så som han vill, utan begränsingar av logistiken.

År 2010 skapade Beyer vingården Clos Lucas Beyer på 2,5 hektar på en extra brant del i hjärtat av Grand Cru Pfersigberg. Avsikten är att göra ett kompromisslöst referensvin som lyfter fram allt det bästa hos såväl terroiren som hos Rieslingdruvan.

Marken för Clos Lucas Beyer köptes av Lucas Beyer redan 1792 då kyrkans egendomar realiserades efter den franska revolutionen 1789. Ofrivillig säljare var klostret i Marbach, beläget vid stenbrotten ovanför byn Voegtlinshoffen.

Firmans lieu-dit Hohrain är högt belägen och utsatt för upptorkande vindar. Här odlas Pinot Gris som inte riskerar att drabbas av skadlig gråröta. Druvorna på Hohrain kan också sitta kvar så länge på vinrankorna att de kan påverkas av pourriture noble.

Christian Beyer är, helt i linje med familjetraditionen, väldigt engagerad i Eguisheim. Han är ordförande i byalaget med ansvar för bland annat den årliga vinfestivalen i slutet av augusti. Samtidigt marknadsför man sig globalt med stor framgång.

Emile Beyer under ledning av Christian och Valérie Beyer är en firma som kombinerar tradition och progressivitet med viner av synnerligen hög klass.