Alsace wine

Byar att besöka i Alsace: Bennwihr, Haut-Rhin

Fakta

Karta

Alsace Map

Vägbeskrivning
6 km nordväst om Colmar, längs D1 söder om Riquewihr.
Areal
280 ha
Grand Cru
Marckrain
Lieux-dits
Rebgarten, Vogelgarten
Tips
-
Länk till mer info
Alsace-route-des-vins

Bennwihr

Beställ min bok

"Tack Per, boken kom idag och jag kastade mig över den direkt. Jag måste säga att det är njutning att läsa och bläddra i den."

"Proffsigt och roligt skriven och mycket användbar"

Bennwihr

Bennwihr omnämns för första gången på 700-talet. Läget är naturligt för en betydelsfull by, något uppkrupen i skydd av kullarna där vinet växer. Men, liksom Mittelwihr utplånades byn kring nyåret 1945.

Efter kriget återplanterades de förödda markerna, och odlarna slog sig tidigt samman i ett kooperativ. Uppenbarligen fanns ingen kapitalstark familj som kunde skapa ett alternativ till det gemensamma.

Idag heter kooperativet Bestheim, och har tillkommit genom en fusion av kooperativen i Bennwihr och Westhalten, flera mil söderut. Firman är stor leverantör av basviner, speciellt Pinot gris till svenska Systembolaget.

Bestheim vinifierar ca 80% av druvorna från byns Grand cru, Marckrain. Detta har sannolikt inte hjälpt Marckrains rykte, och denna fina vingård räknas till de tristare Grand cru i hela Alsace.

Men Marckrain är en missförstådd Grand cru. I händerna på skickliga, nyetablerade producenter som Domaine Stirn och Barth René börjar Marckrain stiga upp ur askan som en Fågel Fenix. En bubblare!

Även Marcel Deiss i Bergheim har marker i Bennwihr, och gör en finlemmad Riesling från lössjordarna sydost om byn.

Odlare att besöka

Barth René (Michel Fonné), 24 rue général de Gaulle, +33 (0)389 47 92 69
Han heter Michel Fonné, den välutbildade önologen som 1989 tog över efter sin morbror René Barth. År 1997 blev han även ägare till sina fars marker. 2001 såldes de sista druvorna till kooperativet, och Michel Fonné började energiskt satsa på att bygga upp en exportinriktad kvalitetlinje. Efter investeringar på €380 000 disponerar han perfekta lokaler precis vid kyrkan i Bennwihr. Stockarna finns bl a på Grands crus Mambourg och Marckrain. Prisnivån är låg, €7 för internationellt prisade 2002 Riesling Rebgarten, och €10 för Riesling Grands crus. Vinerna är kort och gott - väldigt bra! Rejält bett och fin frukt, oavsett druva. Räkna med att Michel Fonnés viner snart dyker upp här hemma. Läs mer på Alsace-Vignoble.
Laurent Barth, 24 rue du Maréchal De Lattre, +33 (0)389 47 96 06
Laurent Barth är en nyetablerad och mycket skicklig vinmakare med mark på Marckrain och Rebgarten. Domainen omfattar 3,5 ha och etablerades 1999 då unge Laurent tog över efter sin far som levererade till Bestheim. En riktig bubblare. Produktionen är liten, bara 11 000 flaskor per år. Ring eller maila på laurent.barth@wanadoo.fr innan besök.