Clément Lissner

Vinproducenter i Alsace: Clément Lissner, Wolxheim

Vid varje besök i Alsace träffar jag på någon person och/eller producent som berör mig starkt och positivt. År 2008 var den personen Bruno Schloegel.

Bruno Schloegel hade en framgångsrik karriär som ekonomisk konsult inom vinbranchen. Men 2001 lämnade han kontoret för att ta över morbroderns domän i lilla Wolxhiem, en charmig by 20 km rakt väster om Strasbourg. Firmans rötter går tillbaka till 1848, men det var på 1930-talet som Alphonse Lissner, och därefter hans son Clément Lissner och dennes hustru Marianne, började med egen buteljering.

Domänen omfattar 8 hektar, varav 1,2 hektar på Grand Cru Altenberg de Wolxheim. Denna knalle med märgel och oolitisk kalksten (liksom Altenberg de Bergheim) ger rieslingviner med ras, kraft och syra. Men Bruno Schloegel har även mark på den röda sandsten (Rothstein) som användes till befästningen La Citadelle de Strasbourg. Wolxheim hade för övrigt sin storhetstid kring 1680 då denna sandsten bröts i de kungliga stenbrotten i byn, för att sedan skeppas längst den för ändamålet grävda kanalen (Canal de la Bruchu) till staden.

Bruno Schloegel har omsorgsfullt etablerat en frodig undervegetation på sina vinmarker, och han beskär inte sin vinrankor under sommaren. Med denna metod får han färre druvklasar, en lugn tillväxt på rankorna, bättre näringshushållning, djupare rötter som ger bra tålighet mot torka, samt mindre risk för röta vid regn under hösten. Vinodlingen blir helt enkelt mer naturlig och ekologiskt hållbar, samtidigt som behovet av gödning och bekämpningsmedel elimeras helt.

Det fina druvmaterialet, i kombination med omsorgsfull vinifikation, gör att vinerna från Clément Lissner håller synnerligen hög och jämn kvalitet. Även om Riesling ligger Bruno Schloegel nära hjärtat märks samma skicklighet, omsorg och engagemang i alla viner.

Vid sidan av sitt 'extraknäck' som kantor i kyrkan i Dangolsheim, är Bruno Schloegel även starkt engagerad i Confrérie de Saint Etienne.

Bruno Schloegel är med Clément Lissner i början av sin andra karriär. Gör ett besök i Wolxheim, och du kommer en dag kunna säga 'jag var där innan han blev berömd'.

Senaste besök: 2008

Clément Lissner

Fakta

Personer
Bruno Schloegel och Marianne Lissner
Vägbeskrivning
20 rue principale, Wolxheim;
Kontaktinfo
+33 (0)388 30 10 31
clement.lissner@lissner.fr
Prisnivå (2008)
Riesling Wolxheim €5,30
Riesling Grand Cru Altenberg de Wolxheim €9,50.
Stil
Druvtypiska, rena, klassiska viner med utmärkt syra.
Mottagande
Personligt och professionellt. Perfekt engelska.
Marker
Grands Crus: Altenberg de Wolxheim
Lieux-dits: Horn, Soulzberg

Clément Lissner

Representativa viner 2008

Fyndvinet
2005 Pinot Noir Barriques Sommelières Varm, frisk doft av körsbar, plommon och en gnutta svarta vinbär. God, ganska fyllig, frisk, lite kryddig smak med härlig balans och pigg eftersmak.
Riesling till vardags
2005 Riesling Rothstein Öppen, frisk och elegant lite äpplig doft. Fruktig men samtidigt citronaktig, druvtypisk smak med en rejält klipp i syran.
Riesling till fest
2005 Riesling Grand Cru Altenberg de Wolxheim Komplex, generös doft som börjar få mognadstoner av citrus och en gnutta petroleum. Påtagligt mineralig och elegant smak med fin struktur, och med en syra utöver det vanliga.
Mest spännande vin
2005 Muscat Vendanges Tardives Väldig doft av rabaraber, örter och mint. Ljuvligt smekande smak med fantastiska syror och en mineralitet som nästan slår över i kamfer. Ett vin som visar storheten hos Muscat à petits grains. Avkastning: 15 hl/ha.