Laurent Barth

Vinproducenter i Alsace: Laurent Barth, Bennwihr

År 2009, vid mitt första besök hos Laurent Barth, är det 10 år sedan han började bygga upp sin minimala, biodynamiska, och ytterst uppskattade domaine. Den unge Laurent hade då under 12 år arbetat på vingårdar i Frankrike, Sydafrika, U.S.A, Australien och – hör och häpna – Indien (vilket avslöjas om man tittar noga på etiketten)!

Vid återkomsten 1999 vara det dags att ta över odlingen av familjens blott 3,5 ha vingårdar. Fram till och med 2003 var han dock bunden vid att leverera hela produktionen till det stora kooperativet tvärs över gatan – Bestheim. I takt med att leveranskraven minskat har den egna produktionen stigit, om än bara till en blygsam nivå på 22 000 till 24 000 flaskor per år. Efterfrågan på Laurents viner är mycket stark, och han klassificeras högt av exempelvis La Revue du Vin de France. Trots den positiva publiciteten och den minimala produktionen ligger priserna på en i förhållande till kvalitén påfallande låg nivå.

Arealen ökar långsamt, bl. a har en liten parcell på Grand Cru Schlossberg köpts in och planterats med Riesling med mycket hög densitet, hela 11 000 stockar per ha. Kärnan i vinodlingen är dock marken på Grand Cru Marckrain. Marckrain är en Grand Cru som helt har dominerats av Bestheim, men denna lovande mark lyfts nu fram av unga skickliga producenter, förutom Laurent Barth även Fabien Stirn, Etienne Simonis, Maurice Schoech och Barth René (Michel Fonné).

Barth gör en mycket elegant, kryddig och väldoftande Pinot Noir från Grand Cru Marckrain. Kombinationen av att druvorna skördas perfekt mogna, en hårt gallring av omogna och skadade druvor innan pressningen samt kort macerering skapar ett elegant, förföriskt vin med massor av karaktör.

Det senaste tillskottet är en vingård med gamla stockar inne i Mittelwihr. Den heter Clos des Trois Chemins och innehas på arrende. Det är ofta en allt vanligare lösning i en tid när vissa (äldre) slutar med egen vinproduktion och andra (yngre) vill utvidga med spännande mark med gamla vinstockar.

Laurent Barth är något av kult. Kvalitén är påfallande jämn, samtidigt som det finns en tanke, en kreativ idé bakom varje vin som gör dem väldigt intagande och personliga. Missa honom inte!

Senaste besök: 2014.

Barth

Fakta

Personer
Laurent Barth
Vägbeskrivning
3 rue de Maréchal de Lattre
Kontaktinfo
+33 (0)389 47 96 06
laurent.barth@wanadoo.fr
Prisnivå (2013)
Riesling €10
Riesling Schlossberg €20
Stil
Torra och mycket eleganta viner med terroirkaraktär. Lyckas med alla druvor.
Mottagande
Mycket vänligt och tillmötesgående, men kontakt i förväg är helt nödvändigt. Bra engelska.
Marker
Grands Crus: Marckrain, Schlossberg
Lieux-dits: Rebgarten, Clos les Trois Chemins

Laurent Barth

Viner 2009

Fyndvinet
2008 Racines Métisses Komplex, nästan fet doft med kvarstannande honung och citrus. Mycket god smak med nötter och äpplen, krispig syra och fin längd. En strålande assemblage för futtiga €5. (Racines=rötter, métisses=av blandras)
Riesling till vardags
2007 Riesling Eguisheim Stor doft, sprängfylld av alla doftelement (terpener) som hör Riesling till; grape, blomoor, honung och den för Eguisheim så typiska mineraliteten. Smaken är generös, saftig och stram, med en liten syrlig bitterhet som ger karaktär åt den långa eftersmaken. Jättebra!
Riesling till fest
2008 Riesling Schlossberg Frisk, fruktig men sluten till följd av buteljeringen endast 5 dagar innan provningen. Välbyggd, kraftfull men nyanserad smak av mogna frukter. Elegant, rent, smidig och finessrikt.
Mest spännande vin
2011 Gewurztraminer Djup, återhållen kryddig doft med pomerans, lakrids och kryddor. Smaken är "sval" och elegant elegant med måttlig fruktighet och både fruktsyror och mogen garvsyra i eftersmaken. Ren Grand Cru Marckrain som macererats i 10 dagar.