Alsace

Mittelbergheim – epicentrum för naturviner

Mittelbergheim är en enastående vacker by, rankad bland de 100 vackraste i hela Frankrike. Medeltida gator slingar sig upp och ned i det kuperade samhället som lättjefullt sträcker ut sig i en sydsluttning alldeles söder om Barr. Men byn med sina 650 innevånare är också mycket sömning, visst finns restauranger och hotell men det är ändå stillheten som präglar denna pärla långt från allfartsvägen.

Stoltheten är Zotzenberg, en Grand Cru på 36 ha. Geologin är i huvudsak kalk från Juraperioden, kryddad med märgel men de nedre delarna utgörs av oligocena konglomerat.

Zotzenberg är den enda vingård i Alsace från vilken man sedan 2005 får sälja Sylvaner under Grand crubeteckning. Tyvärr är det nästan omöjligt att hitta något druvtypiskt särdrag vilket säkert bidrar till druvans generella tillbakagång i Alsace. Gott – men anonymt är inget framgångsrecept i vinvärlden på 2000-talet. Men Sylvaner är absolut underskattad av besökare. Men det krävs kalkrik mark, gamla stockar, låg avkastning och en tradition att satsa på druvan för att Sylvaner ska visa sin bästa sida. Allt detta finns i Mittelbergheim!

Många odlare i Mittelbergheim har även marker i andra kommuner, särskilt Wiebelsberg (Andlau) och Kirchberg (Barr). Här hittar du även odlare som har marker kring Heiligenstein en halvmil norrut och som lockar med Klevener de Heiligenstein. Klevener är samma druva som Savagnin Rose från Jura och ger goda, rejäla men inte särskilt upphetsande viner.

Mittelbergheim är lite av en hot-spot för progressiva odlare som gör stabila och intressante naturviner. Det finns även flera stora och etablerade producenter i Mittelbergheim, exempelvis Gilg, Haegi och Boeckel.