Alsace wine

Byar att besöka i Alsace: Mittelbergheim, Bas-Rhin

Fakta

Karta

Alsace Map

Vägbeskrivning
3 km syd om Barr.
Areal
150 ha
Grand Cru
Zotzenberg
Lieux-dits
Forst, Hagel, Oberscheuer, Rotland, Stein
Tips
-
Länk till mer info
Alsace-route-des-vins

 Mittelbergheim

Beställ min bok

"Tack Per, boken kom idag och jag kastade mig över den direkt. Jag måste säga att det är njutning att läsa och bläddra i den."

"Proffsigt och roligt skriven och mycket användbar"

 Mittelbergheim

Mittelbergheim är en enastående vacker by, rankad bland de 100 vackraste i hela Frankrike. Medeltida gator slingar sig upp och ned i det kuperade samhället som lättjefullt sträcker ut sig i en sydsluttning alldeles söder om Barr. Men byn med sina 650 innevånare är också mycket sömning, visst finns restauranger och hotell men det är ändå stillheten som präglar denna pärla långt från allfartsvägen.

Stoltheten är Zotzenberg, en Grand Cru på 36 ha. Geologin är i huvudsak kalk från Jura, kryddad med märgel men de nedre delarna utgörs av oligocena konglomerat.

Zotzenberg är den enda vingård i Alsace från vilken man sedan 2005 får sälja Sylvaner under Grand crubeteckning. Sylvaner är en trevlig druva som i Alsace ger viner med märg och kraft. Tyvärr är det nästan omöjligt att hitta något druvtypiskt särdrag vilket säkert bidrar till druvans generella tillbakagång i Alsace. Gott − men anonymt, är inget framgångsrecept i vinvärlden på 2000-talet.

Många odlare i Mittelbergheim har även marker i andra kommuner, särskilt Wiebelsberg (Andlau) och Kirschberg (Barr). Här hittar du även odlare som har marker kring Heiligenstein en halvmil norrut och som lockar med Klevener de Heiligenstein. Klevener är samma druva som Savagnin Rose från Jura och ger goda, rejäla men inte särskilt upphetsande viner.

Det finns några stora odlare i Mittelbergheim, exempelvis Gilg, Haegi och Boeckel. Men mitt tips är att söka upp de små firmorna som drivs av 70-talisterna.

Odlare att besöka

André Kleinknecht, 45 rue Principale , +33 (0)388 08 95 83
Liten familjefirma med Riesling och Gewurztraminer från Kirschberg de Barr samt Pinot Gris och Sylvaner från Zotzenberg.
Domaine Rietsch, 32 rue Principale, +33 (0)388 08 00 64
Ekologiskt inriktad odlare (medlem i Tyflo) med strama, karaktärsfulla viner från 11 ha, inkluderande Grand crulägena Zotzenberg och Wiebelsberg samt lieux-dits Rippelholz, Brandluft, Stein och Hardt. Riesling "Quarante Carats" från Stein är ett toppnummer. Grundades så sent som på 70-talet och drivs av Jean-Pierre Rietsch.
Domaine André Rohrer, 22 rue des Vosges, +33 (0)388 08 97 23
Strikt, ekologiskt progressiv odlare med 8 ha marker i Eichoffen, Mittelbergheim och Barr. Förutom Grand Cru Zotzenberg har man även lieux-dits Stein, Forst och Oberscheuer i Mittelbergheim. Lyckas med allt, särskilt Sylvaner Vielles Vignes.
Domaine Lucas & André Rieffel, 11 rue Principale, +33 (0)388 08 95 48
Drivs sedan 1996 av Lucas Rieffel med 9,5 ha inklusive Grands Crus Zotzenberg och Wiebelsberg. Hela 35% av produktionen är Riesling, och siktet är inställt på att bli helt biodynamisk. Ett riktigt fynd är Pinot Gris Hagel. Intressant Klevner (egentligen Auxerrois) från 80 år gamla stockar.