Agapé"

Vinproducenter i Alsace: Agapé, Riquewihr

Firman Agapé etablerades så sent som 2007 i utkanten av Riquewihr. Här gör Vincent Sipp utmärkta viner, tar emot sina besökare med stor vänlighet och omsorg samt säljer sina fina viner till väldigt realistiska priser. Vad mer kan man önska?

Agapé finns i södra utkanten av Riquewihr, i rymliga och funktionella lokaler som kombinerar tradition med modernitet. Förutom rymliga lagringsutrymmen och en väl tilltagen provningslokal, har man flera lägenheter som hyrs ut till rimligt pris. En perfekt utgångspunkt om man vill bo bekvämt mitt i hjärtat av Alsace.

Det har skrivits många spaltkilometer om hur Vincent Sipp lämnade sin ett tidigare, mångårigt partnerskap i Hunawihr och etablerade Agapé. I och för sig är det ointressant, men kanske har den påtvingade etableringen av Agapé bidragit till att firman är väldigt modern i sin framtoning. Vinerna är tekniskt felfria, terroiren tas till vara på bästa sätt och produktlinjen är konsumentvänlig.

Produktlinjen består av fem delar. Den volymmässigt viktigaste är Expression som innefattar sju varietetsviner som Sylvaner, Pinot Blanc etcetera. Alla viner görs torra, exempelvis håller sig Pinot Gris och Gewurztraminer väl under 10 gram restsocker per liter, vilket är väldigt måttligt.

Flaggskeppen är givetvis firmans Grands Crus: Osterberg i Ribeauvillé, Rosacker i Hunawhir och Schoenenbourg i Riquewihr. Geologiskt är dessa lysande vingårdar väldigt olika och vad gäller Rieslingvinerna uttrycker Vincent Sipp alla dessa marker på ett skolboksmässigt sätt. Men kanske ändå mer spännande är att Sipp dessutom har Pinot Gris på Grand Cru Osterberg samt – ännu ovanligare – Gewurztraminer på Grand Cru Schoenenbourg. Om du får chansen ska du absolut prova dessa viner!

Förutom linjerna Expression och Grand Cru ska man absolut inte bortse från firmans Crémant samt de röda vinerna gjorda av Pinot Noir. Den senare finns i en fatlagrad version med vacker färg, doft av morötter, kaffe och pomerans samt en knäckig, frisk smak med tät frukt och bestämda tanniner.

Sammanfattningsvis: På Agapé gör Vincent Sipp högklassiga och moderna viner som uttrycker och respekterar allt det vi älskar i Alsace!

Senaste besök: 2013

Agapé

Fakta

Personer
Vincent Sipp
Vägbeskrivning
10 Rue des Tuileries, Riquewihr
Kontaktinfo
+33 (0) 389 47 94 23
www.alsace-agape.fr
Prisläge (2013)
Riesling €9,50
Riesling Grand Cru €16,80–18,40
Stil
Smidiga, harmoniska viner med utmärkt balans.
Mottagande
Mycket välkomnande, oerhört kunnigt. Engelska.
Marker
Grands crus: Osterberg, Rosacker, Schoenenbourg

Agapé

Representativa viner (2013)

Fyndvinet
2011 Sylvaner Expression Helt ren, lite kryddig doft med blommor och gråpäron. Frisk, helt torr smak med kraft och balans samt en liten bitterhet i eftersmaken. Ett anspråkslöst vin som skvallrar om vinmakarens stora skicklighet.
Riesling till vardags
2012 Riesling Expression Kraftfull, druvtypisk doft med gula äpplen, Basset Allsort (choklad och lakrits) och hallon. Tät, medelfyllig smak med stor smakrikedom, bra tryck, integrerade och tillräckliga syror och en lång eftersmak.
Riesling till fest
2010 Riesling Grand Cru Schoenenbourg Komplex, men ändå outvecklad, doft med skogshonung, grapefrukt, passionsfrukt, rostade valnötter och lite kryddig botrytis. Smaken är medelfyllig och torr med grapefruktzest, rik frukt, utmärkt syra och en lång, förförisk avslutning. Imponerande!
Mest spännande vin
2011 Pinot Gris Grand Cru Osterberg Gyllengul färg med grönstänk. Mäktig doft av hägg, vita russin, aprikos och mango. Underbar, smekande smak med mogen frukt, fin men inte påträngande sötma samt frisk och balanserad eftersmak. Spännande vin från en vingård mest känd för Riesling.