Weinzorn

Vinproducenter i Alsace: Domaine de l'Oriel - Gérard Weinzorn, Niedermorschwihr

Claude Weinzorn är mannen som placerat firman Domaine de l’Oriel (Gérard Weinzorn) i toppskiktet bland de producenter som uppskattas mest bland vinkännare i Alsace. Orsaken är enkel; vinerna från Domaine de l’Oriel är genomgående underbart rena med skön fruktighet, samtidigt som de har väldigt mycket karaktär.

Domaine de l’Oriel omfattar ca 9 ha. Firman har tre parceller på tre olika Grands Crus belägna i tre byar: Sommerberg (hård granit i Niedermorschwihr), Brand (lättvittrad granit med biotit i Turckheim) samt Florimont (lera/märgel i Ingersheim). Av dessa är det självklart Sommerberg som det Weinzornska hjärtat klappar mest för.

Grand Cru Sommerberg är ohyggligt brant och svårbearbetad. Marken har knappt något jordtäcke, men den hårda graniten är förrädiskt och farlig att bearbeta. Enligt Claude, som själv varit med om fyra svåra olyckor, är det farligare att vara vinbonde på Sommerberg än att köra Formel 1!

Claude Weinzorn har sedan decennier arbetat med ekologiskt orienterad odling. Därför har han mycket låg avkastning, under 50 hl/ha i genomsnitt. Under hösten gulnar Weinzorns marker allra först. Det är ett bevis på att vinrankorna går in i vintervila tidigt, vilket är en konsekvens av att näringstillförseln hålls nere på bekostnad av avkastningen.

På Domaine de l’Oriel handlar allt om kvalité. Även den enklaste Pinot Blanc är ytterst välgjord. Men vinerna från Claude Weinzorn är aldrig halvsöta, fruktdrivna monsterviner. Istället är de strama, ljuva, exakta och sofistikerade små juveler som är goda som unga men som utvecklas enormt med tiden. Dessutom säljs de tre Grands Crus först efter några års lagring för att den täta mineraliteten i vinerna ska komma till sin rätt.

Senaste besök: 2009

Weinzorn

Fakta

Personer
Claude Weinzorn
Vägbeskrivning
133 rue des Trois Epis
Kontaktinfo
+33 (0)389 27 40 55
+33 (0)389 27 04 23 (fax)
oriel.weinzorn@club-internet.fr
Prisläge (2009)
Riesling Génerique €7,50
Riesling Grand Cru Sommerberg €13
Riesling Grand Cru Sommerberg Cuvée Arnaud €20
Stil
Fruktiga, torra viner med utmärkt terroirkaraktär.
Mottagande
Välkomnande, personligt och initierat. Ej engelska.
Marker
Grands crus: Brand, Florimont, Sommerberg
Weinzorn

Representativa viner 2009

Fyndvinet
2007 Sylvaner Ett kraftpaket med kryddig doft med hallon och jordighet. Den fylliga men knastertorra smaken mullrar med nästan stark, kryddig fruktighet och mäktiga syror. Ett vin med stark lokal prägel från gamla stockar med låg avkastning.
Riesling till vardags
2007 Riesling En klassiker hos kännare! Doften är utpräglat fruktig med gula äpplen, melon, clementiner och flinta. Smaken har en frisk attack, knappt medelfyllig kropp fullproppad med fruktsallad, medan avslutningen har intensiva, nästan salta mineraltoner.
Riesling till fest
2005 Riesling Grand Cru Florimont Spänstig, fruktig doft med honung, äpplen, charkuterier och lemon curd. Smaken är elegant, knappt medelfyllig med mogen syra och flintig mineralitet och bra längd.
Mest spännande vin
2004 Riesling Grand Cru Sommerberg Cuvée Arnaud Tjock, tät doft med honung och ung frukt som blandas med komplexa mognadstoner. Smaken är extremt elegant och innehållsrik med exotiska frukter, aprikos, melon som i den mycket långa eftersmaken får ge vika för en mäktig, hårt mineralitet. Ett klassvin!