Camille Braun

Vinproducenter i Alsace: Camille Braun, Orschwihr

Under varje resa till Alsace hamnar jag av en slump hos en producent vars viner innebär "kärlek vid första ögonkastet". &År 2007 blev Camille Braun en sådan producent.

År 1960 beslutade den då 25-årige Camille Braun att avveckla sitt småbruk och att satsa helhjärtat på vinproduktion. Korna såldes och familjens 2 ha vingårdar växte fram till 1990 till 7.5 ha. Idag brukas 13 ha. Sedan 10-talet år drivs verksamheten av sonen Christophe och dennes välkomnande hustru Chantal. Efter markköp i hustruns hemby Uffholz, i praktiken utplånad under Första Världskriget, uppgår arealen till 13 ha.

Markerna utgörs av klassiska namn kring Orschwihr; Grand Cru Pfingstberg, Bollenberg, och Lippelsberg (nedanför Pfingsberg). Sedan 2005 arbetar man strikt biodynamiskt, och från 2008 kommer övergången att vara officiellt godkänd.

Vinerna är genomgående av hög klass. De uppvisar det speciella djup som utmärker viner från biodynamiskt framställda druvor, och kännetecknas av utmärkt balans mellan syra, kropp och sötma. Konsumentinformationen är föredömlig; i prislistan anges alkoholhalt, restsocker, total syra samt en typindikation på en 6-gradig skala.

Camille Braun säljer 3/4 av produktion direkt till trogna kunder. Priserna är, i förhållande till kvaliten, väldigt måttliga.

Ett vin som blir spännande att följa är Grand Cru Kaefferkopf, ändå borta i Katzenthal. Man har tagit över en liten parcell med Riesling från en kusin. Parcellen är för övrigt granne med rader som ägs av Jean-Marc och Frédéric Bernhard.

Det var för övrigt ett stort problem att välja ut ett vin som "Fyndvinet". Camille Braun frestar med minst 10 kandidater!

Men det som främst utmärker Camilla Braun är det vänliga men professionella mottagandet där hela familjen, inklusive de två små döttrarna, är engagerad. Man är med rätta glada och stolta över sin fina verksamhet och delar generöst med sig av glädjen till var och en som är klok nog att ge sig hit.

Första besök: 2007. Senaste besök: 2014.

Camille Braun

Fakta

Personer
Christophe och Chantal Braun samt Marie-Laure Braun
Vägbeskrivning
16 Grand´Rue
Kontaktinfo
+33 (0)389 76 95 20
+33 (0)389 74 35 03 (fax)
cbraun@camille-braun.com
Prisläge (2015)
Riesling Cuvée Boll' €7,50
Riesling Grand Cru Pfingstberg €14,50
Stil
Rena, fruktiga, spänstiga och ekologiska viner.
Mottagande
Sällsynt familjärt och trevligt.
Marker
Grands Crus: Kaefferkopf, Pfingstberg
Lieux-dits: Bollenberg, Effenberg, Luft, Lippelsberg, Tschaumer

Camille Braun

Representativa viner 2014

Fyndvinet
Crémant Brut Frisk, god doft med citrus, äppen, nougat och bröd. Pigg, medelfyllig smak med fin mousse och utmärkt balans. Ytterligare ett exempel på hur extremt prisvärt Créman d'Alsace är!
Riesling till vardags
2012 Riesling Effenberg Klassisk, ung doft med citrus, varma gula äpplen och persika. Ren och stram med sprittande syra och härlig frukt och lång eftersmak. Känns helt torr.
Riesling till fest
2012 Riesling Grand Cru Pfingsberg Djup, tät doft med honung och antydan till doft av gammal Riesling. Härlig, sammetslen smak med apelsinklang och frisk syra.
Mest spännande vin
2012 Pinot Grand Crus Pfingstberg Djup, koncentrerad doft med rök, aprikos, ljung och stenfrukter. Fjäderlätt, elegant och sammansatt smak med lager av komplexitet. Ett vin som visar på styrkan hos Pfingstberg som mark för Pinot Gris.