Alsace wine

Byar att besöka i Alsace: Ammerschwihr, Haut-Rhin

Fakta

Karta

Alsace Map

Vägbeskrivning
4 km nordväst om Colmar.
Areal
452 ha
Grand Cru
Kaefferkopf
Lieux-dits
-
Tips
Vingårdsvandring torsdagar kl 17. Två utmärkta restauranger: Aux Armes de France och L'Arbre Vert.
Länk till mer info
Alsace-route-des-vins

 Ammerschwihr

Beställ min bok

"Tack Per, boken kom idag och jag kastade mig över den direkt. Jag måste säga att det är njutning att läsa och bläddra i den."

"Proffsigt och roligt skriven och mycket användbar"

 Ammerschwihr

Ammerschwihr är en, vid första anblicken, ganska trist by. På den stora genomfartsleden, som från Colmar går via Kaysersberg upp över Col de Bonhomme och vidare mot Epinal, dundrar ständigt tunga lastbilar. Vägen delar också byn i tvenne delar; på slätten ligger ett villaområde med mängder av små producenter, i den äldre delen vid foten av sluttningarna finns mer traditionell bebyggelse.

I byn finns – hör och häpna – närmare 50 vinproducenter. Skälet är att Ammerschwihr aldrig har haft att eget kooperativ. Flera producenter är dessutom stora; Henri Ehrhart, Kuehn och J. B. Adam är stora handelshus.

Ammerschwihr bygger naturligtvis sitt rykte på Alsace senaste Grand Cru, Kaefferkopf. Denna mark var faktiskt den första i Alsace som fick officiell, skyddad status. Redan 1932 avgränsades Kaefferkopf men likväl dröjde det till 2006 innan denna mytomspunna vinmark erkändes som Grand Cru inom AOC-systemet. Hela 70% av arealen används för Gewurztraminer som ofta är mycket elegant med tydliga citrustoner. Lagen tillåter också att Kaefferkopf säljs som varietetsviner, eller som blandning med främst Gewurztraminer och Riesling.

Producenterna i Ammerschwihr har ofta även marker på Grand crulägena Wineck-Schlossberg (Katzenthal), Schlossberg (Kaysersberg/Kientzheim), Furstentum (Kientzheim) och Mambourg (Sigolsheim). Prisnivån i byn är generellt låg. Men medan Kaefferkopf ger underbart friska viner kan de mer basala vinerna från Ammerschwihr vara ganska klumpiga och trista. Dessa druvor kommer från slätten som inte alls ger den spänst och karaktär som vingårdarna på sluttningarna. Alltså: se upp!

Ammerschwihr jämnades med marken i december 1944 efter intensiv beskjutning av amerikanskt artilleri. Kvar av den forna medeltidsbyn finns den södra stadsporten och ruinen av Hôtel de Ville, uppfört i renässansstil år 1552 (se bild till vänster).

Martin Schaetzel, rue de la 5me DB, +33 (0)389 47 11 39
Producent i absolut toppklass med biodynamisk Grands Crus Kaefferkopf, Rangen, Marckrain och Schlossberg, totalt 14 ha. Uttrycker variationen i terroiren inom Kaefferkopf i två olika cuvéer, Granit och Nicolas. Pinot Blanc Vielles Vignes är alltid mycket bra och prisvärd. Ägaren Jean Schaetzel är även lärare på vinskolan i Rouffach.
René Simonis, 2 rue des Moulins, +33 (0)389 47 30 79
Etienne Simonis är en ung, biodynamiskt inriktad producent med mycket lovande utveckling sedan övertagandet 1996. Har Grand Cru Kaefferkopf och Grand Cru Marckrain samt Lieu-dit Vogelgarten i Kientzheim. Skördar sent och har mättade viner med både frukt och mineralitet samt ett vågat inslag av häftiga, flyktiga syror.
Christian och Audrey Binner, 2 rue des Romain, +33 (0)389 78 23 20
Progressiv och intressant, biodynamisk producent som gör många viner utan svaveltillsats. Även om produktionen är lite ojämn är den mest lyckade halvan av vinerna fullständigt bedövande bra. Har alltid äldre årgångar till salu.
Maurice Schoech, 4 route de Kientzheim, +33 (0)389 80 62 00
Kvalitetsproducent som lyckas med allt, särskilt sina Grand Cru Kaefferkopf och Grand Cru Mambourg, där den senare ger legendarisk Muskat. Vinerna är välbalanserade och jämna.
Fréderick Geschicht, 1 place de la Sinne, +33 (0)389 47 12 54
Stabil, biodynamisk producent med Grand Cru Kaefferkopf och Grand Cru Wineck-Schlossberg. Vinerna är häftigt kryddiga och kombinerar kraft och finess.
Marcel Freyburger, 13 Grand’Rue, +33 (0)389 78 25 72
Christophe Freyberger är en ung producent som tog över 7 ha år 2002. Vinerna är aromatiska, fruktiga, välgjorda och inbjudande, och prisnivån än så länge mycket låg.