Alsace

Sylvaner från Alsace

Ej à la mode

Sylvaner är en druva som är på stark tillbakagång i Alsace. På 30 år har odlingsarealen sjunkit från 27% till 6% av Alsace vingårdar på cirka 1000 hektar. Druvar har helt enkelt fått stå tillbaka for Riesling, framförallt på bättre lägen.

Men är Sylvaner på väg att göra en oväntad come-back. Från 2005 är nämligen Sylvaner en Grand crudruva. Låt vara att Sylvaner Alsace Grand Cru enbart får göras på Grand Cru Zotzenberg i Mittelbergheim, men visst betyder det upprättelse för Alsace avsatte momark.

En annan orsak är att de vinstockar som producenterna behåller är de allra bästa, det vill säga de äldsta och som växer på mark med kalk i berggrunden.

Sylvaner är en druva som odlas över hela världen. mest känd är det snustorra, strama men finessrika vinet från Franken. Här buteljeras vinet på Bockbutelj, en platt grönaktig flaska som är distriktets främsta varumärke. I Tyskland är Sylvaner är medskyldig i tillskapandet av mängd korsningar såsom Morio-Muscat, Ortega, Bacchus och Scheurebe.

Druvan odlas i hela Europa, men har definitivt inte blivit à la mode i Nya Världen.

Smak och kropp

Med sitt anspråkslösa rykte kan man tro att Sylvaner är magert och bening. Så är det inte. Bra Sylvaner är rik, med fyllig kropp och mycket stadig syra. I Alsace kan man nå 13-14% potentiell alkohol med syran i behåll.

Allra bäst kommer Sylvaner med sin kryddighet, fetma och lilla bitterhet bäst till sin rätt till rustika rätter med sälta och smakrikedom. Prova till en tallrik med charkuterier och rostade paprikor i vitlök och sardeller.

Zotzenberg

Zotzenberg är en Grand Cru i byn Mittelbergheim, någon kilometer söder om Barr i Bas-Rhin. Medan själva byn är känd som en av de allra vackraste, men sömnigaste, byrarna i regionen är Zotzenberg inte känd för något - utom sin Sylvaner! På denna mark med märgel ovanpå kalksten växer Alsace enda Sylvaner Grand Cru. Om det är marken eller traditioner och respekt för druvan som skapar de karaktärsfulla vinerna, skall jag låta vara osagt. Men odlare som Seltz, Gilg, Haegi och inte minst Boeckel gör Sylvaner Zotzenberg av hög klass.

Kalenderbitaren kan möjligen vara intresserade av att detta regleras i Décret no 2005-269 du 21 mars 2005 modifiant le décret du 24 janvier 2001 relatif à l´appellation d´origine contrôlée "Alsace grand cru" i vilket Zotzenberg dock förlorar rätten att ha Muscat Grand Cru!

Reglementet är detsamma som för Riesling.

à