Riesling Pinot Gris Gewurztraminer Muscat d'Alsace Pinot Blanc Chasselas Pinot Noir
Alsace druvor

Sylvaner från Alsace

Ej à la mode

Sylvaner är en druva som är på stark tillbakagång i Alsace. På 30 år har odlingsarealen sjunkit från 27% till 11% av Alsace vingårdar. Druvar har helt enkelt fått stå tillbaka for Riesling, framförallt på bättre lägen.

Men är Sylvaner på väg att göra en oväntad come-back. Från 2005 är nämligen Sylvaner en Grand crudruva. Låt vara att Sylvaner Alsace Grand Cru enbart får göras på Grand Cru Zotzenberg i Mittelbergheim, men visst betyder det upprättelse för Alsace avsatte momark.

Sylvaner odlas på drygt 1680 ha i Alsace. Druvan mår bra av mycket kalk i berggrunden.

Sylvaner är en druva som odlas över hela världen. mest känd är det snustorra, strama men finessrika vinet från Franken. Här buteljeras vinet på Bockbutelj, en platt grönaktig flaska som är distriktets främsta varumärke. I Tyskland är Sylvaner är medskyldig i tillskapandet av mängd korsningar såsom Morio-Muscat, Ortega, Bacchus och Scheurebe.

Druvan odlas i hela Europa, men har definitivt inte blivit á la mode i Nya Världen.

Smak och kropp

Med sitt anspråkslösa rykte kan man tro att Sylvaner är magert och bening. Så är det inte. Bra Sylvaner är rik, med fyllig kropp och mycket stadig syra. I Alsace kan man nå 13-14% potentiell alkohol med syran i behåll.