Hugel

Vinproducenter i Alsace: Hugel, Riquewihr

Hugel är en av världens mest betydelsfulla vinhus. De definierar Alsace på samma sätt som Mouton Rothshild definierar Bordeaux, Antinori definierar Chianti eller Mondavi definierar Napa Valley. Till det skall läggas en öppen, varm och opretantiös attityd till sina viner och sina trogna kunder.

Hugel är ett stort vinhus med förhållandevis litet sortiment av viner. Eftersom man – hittills – inte vill använda Grand crubegreppet har man bara tre kvalitetsnivåer, Classic, Estate och Grossi Laüe som vissa år kompletteras med en vingårdsbetecknad Schoelhammer. Tidigare fanns Tradition, Jubilée och Hommage á Jean Hugel som en hyllning till huset gamle profil som var fullt aktiv fram till sin bortgång 2009. Hela regionen är Jean tack skyldig för hans satsning på kvalitet, hans insatser i olika kommitteer och otröttliga marknadsföringsresor som gynnat alla odlare i Alsace. Den rollen togs över av Etienne Hugel (till vänster på bilden), som var Alsace store ambassadör, inte minst i Asien. Tyvärr avled Etienne i april 2016.

Druvorna tas från en mängd kontraktsodlare samt egna marker kring Riquewihr. Juvelerna i kronan är Grand Cru Sporen för Pinot Gris och Gewurztraminer, samt Grand Cru Schoenenbourg som ger det förnämsta rieslingvinet. Min gissning är att dessa från 2015 kommer säljas som Grand Cru och inte som nu iúnder skenbeteckningen Grossi Laüe. Schoelhammer är för övrigt en del av Grand Cru Schoenenbourg.

Det var Hugel som drev fram regelverket för Vendange Tardive och Sélection des Grains Nobles. Succen kan mätas i siffror; 1981 fanns 11 producenter av VT/SGN, 1983 fanns 108 stycken och idag mer än 500.

Husstilen är väldigt korrekt och vinerna är synnerligen välgjorda. Alla viner är mycket rena och, med undantag för Hommage-vinerna, förhållandevis torra. Sedan mitt första besök 2006 har vinerna av inköpta druvor (Classic) fått mer karaktär och är - helt enkelt - av högra kvalitet. En orsak är att man gradvis slutar köpa druvor från slättlandet för att istället bygga sina viner på material från sluttningarna i byar som Wettolsheim och Rouffach. Det faktum att Pinot Gris och Muscat har flyttats från Tradition till Classic har faktiskt inneburit en prissänkning!

På sina egna marker (ca ca 25 hektar) sköts vinodlingen minutiöst. Genom medvetet och långsiktigt arbete med beskärning och kompostgödning har man välbalanserade plantor med naturligt begränsad avkastning. Hela produktionskedjan från druva till färdigt vin sköts av Marc Hugel (till höger på bilden). Bli inte förvånad om man snart lanserar ekologiskt framställda viner.

Hugel har Alsace i särklass bästa hemsida med ett aktivt forum. Det är allra bästa är skördebloggen där man dag för dag beskriver årets glädjeämnen och vedermödor i kamp med tiden, vädret och vildsvinen som skapar enorma problem.

Avslutningsvis vill jag tacka för alla bilder som Etienne Hugel så frikostigt låtit mig använda på denna site.

Hugel har gjort ett verktyg baserat på Google Earth på som visar geologi och de egna odlingarna. Om du är riktigt nördig - klicka på kartan!

Första besök: 2005
Senaste besök: 2011

bild

Fakta

Personer
Marc Hugel (vingårdar och vinmakning) and Jean-Philippe (VD) samt en hel räcka av deras barn och syskonbarn.
Vägbeskrivning
3, rue de la première armée längs huvudgatan.
Kontaktinfo
+33 (0)389 47 92 15
+33 (0)389 49 00 10 (fax)
info@hugel.com
www.hugel.com
Prisläge (2016)
Riesling Classic €12
Riesling Estate €19
Riesling Grossi Laüe €42
Stil
Klassiska, torra viner med utmärkt balans.
Mottagande
Synnerligen professionellt och trevligt. Perfekt engelska.
Marker
Grands crus: Schoenenbourg, Sporen

Hugel

Representativa viner (2016)

Fyndvinet
2013 Pinot Gris Tradition Frisk, rökig doft av aprikos, mandel och melon, Helt torr, smidig smak med mycket fin mitt och absolut rent avslut. Ett superbt och väldefinierat vin. Ungefär 1/3 av vinet har genomgått malolaktisk jäsning för att skapa harmoni.
Riesling till vardags
2014 Riesling Classic Ung, elagnt doft med päron (försvinner med några månader på flaska), grape och gula äpplen. Rak, okomplicerad och torr smak med trevlig frukt och framförallt en frisk eftersmak.
Riesling till fest
2009 Riesling Jubilee Sammansatt doft av honung, syltad citron och den kryddiga mineralitet som utmärker denna förstklassiga terroir. Smaken är (nästan) torr med frukt och syra i harmoni, härlig munkänsla med grapefrukt och strålande struktur. Ett värdig representant för Schoenenbourg, som alltid behöver 5-7 års lagring för att visa upp sig.
Mest spännande vin 1
2009 Pinot Noir "Les Neveuex" Klassig Pinotton med körsbär, jordgubbar och kryddighet som kompletteras med en tydlig men harmonisk doft av väldigt dyrbar ek. Smaken är frisk och elegant med rena, svarta körsbär och och smältande tanniner.
Mest spännande vin 2
1989 Gewurztraminer Sélection de Grains Nobles Först avsmakad en regnig februaridag 1990. Nu: Perfektion. Ett vin som inga ord kan göra rättvisa.