Spielmann

Vinproducenter i Alsace: Sylvie Spielmann, Bergheim

Sylvie Spielmann tog över efter sin far i mitten av 1990-talet. Hon hade då utbildats bland annat på Nya Zeeland. Hon kom hem med stora ambitioner; verksamheten har blivit allt mer miljöanpassad och det har skett många experiment både i vingården och i källaren.

Sylvie ger sig alltid tid till sina besökare. Hon är en ocean av kunskap om vitikultur och önologi, och hon delar mer än gärna med sig av sitt vetande och sina ibland bestämda åsikter. Efter en timme är bordet överfyllt av flaskor, och i mitten tronar ett stycke av bergarten fluorit. Ägorna ligger ovanpå ett underjordiskt men nedlagt fluoritbrott, och mineralet anses ge lieu-dit Blosenberg och Grand Cru Kanzlerberg sina speciella kännetecken.

Vinerna är rika men aldrig klumpiga. Frukt och syra är harmonisk sammanflätade, och man upplever att inget vin har tillkommit av en slump. Jag vill speciellt framhålla hennes Gewurztraminer på alla nivåer. prova Sylvies Crémant som görs på helt mogna druvor, utan tillsats av socker i något steg. Visste ni för övrigt att ett trick för att fin mousse är att se till att den andra jäsningen (på flaska) går långsamt?

Sylvie erbjuder fyra oika Rieslingviner med väldigt olika karaktär. Enklast är givetvis standrdvarianten, och mest komplex är Grand Cru Kanzlerberg. Men däremellan finns Riesling Vieilles Vignes som kommer från en lieu-dit Burg med tung lera, och Rieling Engelgarten som kommer från en grusig mark alldeles utanför och söder om Bergheim. Medan Vieilles Vignes är kärv och ligger tungt i munnen, är Engelgarten lätt och elegant med en syra som känns på tungan. Märkligt!

Från Blosenberg kommer stram och elegent Pinot Gris och Gewurztraminer som aldrig är karikatyrer.

Första besök: 2004
Andra besök: 2008 - Oj, vilka fina viner! En vertikalprovning med 10 årgångar Grand Cru Kanzlerberg visade tydligt denna terroir lågmälda storhet.
Senaste besök: 2016 - En riktigt positiv upplevelse!

Sylvie Spielmann

Fakta

Personer
Sylvie Spielmann, ägare och vinmakare.
Vägbeskrivning
Route de Thannenkirch, 1-2 km väster om Bergheim. Lätt att hitta från flervägskorsningen väster om stadsporten.
Kontaktinfo
+33 (0)389 733595
sylvie@sylviespielmann.com
Prisläge (2016)
Riesling €9,50
Riesling Grand cru &28.
Stil
Torra viner med utmärkt terroirkänsla och karaktär. Biodynamisk.
Mottagande
Engagerat, kunnigt och med stor värme. Sylvie talar habil engelska.
Marker
Grands crus: Kanzlerberg, Altenberg de Bergheim
Lieux-dits: Blosenberg, Engelgarten
Sylvie Spielmann

Representativa viner 2016

Fyndvinet
2011 Pinot Blanc. Läcker doft av melon och gula plommon. Medelfyllig smak med lager av frukt, bra attack och fina syror som bär vinet till en lång eftersmak. Gjort på 80% Auxerrois.
Riesling till vardags
2012 Riesling Vieilles Vignes. Klassisk rieslingdoft med citrus, honung och mogna äpplen. Kraftfull, stram och kärv smak med en syra som känns längs tungan och massor av mineralitet i avslutet.
Riesling till fest
2010 Riesling Grand Cru Kanzlerberg. Utvecklad, generös smak men lite rök, röd grapefrukt och tropisk frukt. Smaken är innehållsrik med saftig mogen frukt, massiv syra, en lätt rondör och en eftersmak som sitter i en evighet. Bör lagras ytterligare.
Mest spännande vin
2013 Gypse Terroir Unique. Ett vin gjort på pinotdruvor (Blanc, Gris, Noir samt Auxerrois) som samplanterats ovanpå den gamla mineralgruvan alldeles utanför Sylvies bostad. Doften är fylld av nougat, körsbär färska aprikoser. Smaken är helt torr med rik och len frukt samt fin struktor och friska men helt mogna syros. Perfekt balanserat. Druvorna pressas samtidigt. GypsE