Rolly-Gassmann

Rolly-Gassmann – Rorschwihr

Rolly-Gassmann är en firma som inte liknar någon annan. Man finns i Rorschwihr, en helt obetydlig by i norra Haut-Rhin, och man äger inga Grand crumarker, förutom en plätt på Altenberg de Bergheim. Istället har man flera lieux-dits med namn som Muenchreben, Silberberg, Pflaenzerreben och Oberer Weingarten. Dessa är belägna i Rorschwihr, Rodern och Bergheim och ger representerar stor variation i markegenskaper och mikroklimat.

Det unika med Rolly-Gassmann är stilen. Medan andra går allt längre mot torra viner är nästan alla viner hos Rolly-Gassmann aningen söta. Vinerna är absolut rena, perfekt utmejslade små mästerverk som alla bär firmans signum. Den skamlösa, men perfekt integrerade, sötman klär in den spänstiga frukten. Någon gång kanske inte syran riktigt bär upp tyngden av restsockret, men det hör till de absoluta undantagen.

Du finner Rolly-Gassmann i ett hysteriskt nybygge, likande ett ofantligt rymdskepp som av outgrundlig anledning valt att landa på sluttningen ner mot den obegripligt sömniga byn. Rymskeppet innehåller en oerhörd mängd stenstuffer och fossil, liksom en fin lekhörna till barnen.

Väl på plats gäller det att vara beredd. Här kommer du inte undan med mindre än 15-20 viner, generöst upphällda av någon kvinnlig familjemedlem. Du börjar med en torr, krispig Sylvaner, går via några yppiga Auxerrois och en mängd olika Riesling obevekligt mot en enastående druvig och legendarisk Muscat och..... Ja så fortskrider det innan du avslutningsvis njutit 3-4 strålande Vendanges tardives och kanske någon SGN. Om du nu inte använt de framställda spottkärlen utan valt att svälja vinet kommer resten av dagen att bli en kamp mot tröttheten. Din vinfranska kommer dessutam ha prövas till bristningsgränsen. Man presenterar och säljer sina viner 5-20 år gamla, och tar givetvis lite betalt för lagringen.

Missa inte att prova några Pinot Noir, de kan vara strålande!

När du ändå är i Rorschwihr, avnjut en oslagbar Tarte flambée på genuina Wistub Chez Helmut i byns enda gatukorsning.

Rolly-Gassmann är oerhört skickliga vinmakare som förtjänar all heder. Udda i stilen, och visst är det fantastiskt att någon vågar sticka ut!