Bursin

Vinproducenter i Alsace: Agathe Bursin, Westhalten

- Vill du köpa vin? Men jag har inget att sälja! Jag trodde du kom hit för att prova och lära känna mina viner.

Agathe Bursin ser förvånad på mig. Vi har just provat all hennes underbara viner från Schneckelberg , Zinnkoeplé och Bollenberg. 2005 var Agathe Bursins femte officiella årgång. Det första året, 2000, gjorde hon tre inofficiella cuvéer.

Agathe Bursin är född i en vinodlarsläkt. Efter att hennes mormorsfar omkommit i en olycka 1939 tvingades familjen överge den egna produktionen och blev istället medlemnmar i kooperativet som grundades för att rekonstruera vinindustrin efter kriget. Mormor och morfar stimulerade målmedvetet barnbarnets intresse för dofter och smaker. Redan som 3-årig fick Agathe dofta på vin och avgöra om det var "fleur" eller "fruit", och sedan redovisa sina intryck. I köket fick hon hålla för ögonen och gissa vad mormor stoppade i hennes mun.

Idag har Agathe sitt mödernesarv på 5,5 ha, varav 1,3 ha på Grand Cru Zinnkoepflé. Druvmixen är 5% Muscat, 15% Pinot Gris, 20% Riesling, 20% Gewurztraminer, 20% Pinot Gris och 20% av hennes älskade Sylvaner. Kärleken till denna förbisedda druva grundlades i koltåldern då hon lärde sig att uppskatta att äta just denna hårdhudade druva.

Agathe är utbildad i Bourgogne men har arbetat i både Chablis och Rhône. Valen föll inte slumpmässigt. I Chablis var målet att lära sig vinifiera olika cuvéer av vita viner, i Rhône ville Agathe få förståelse för det är att arbeta i branta vingårdar och att organisera en verksamhet med liten areal men många viner.

På lieu-dit Bollenberg har Agathe en samplanetring av Alsace sex vita druvor. De ger det charmiga L'As de B.

Agathe Bursin säljer sin årsproduktion innan den ens är på butelj. Om du vill köpa hennes viner måste du besöka domainen under försommaren. Annars är risken överhängande att alla hennes viner är "épuisé".

Första besök: 2006
Senaste besök: 2012 - Aningen utökad areal, magiska viner!

alttext

Fakta

Personer
Agathe Bursin
Vägbeskrivning
11, rue d'Soulzmatt
Kontaktinfo
+33 (0)389 47 04 15 (tel/fax)
agathe.bursin@wanadoo.fr
Prisläge (2012)
Riesling Dirstelberg €8,60
Riesling Grand Cru Zinnkoepflé €15,80
Stil
Kraftiga, personliga, ibland lätt söta terroirviner.
Mottagande
Varmt, vänligt och oerhört seriöst.
Marker
Grands crus: Zinnkoepflé
Lieux-dits: Bollenberg, Dirselberg, Strangenberg

alttext

Representativa viner (2012)

Fyndvinet
2011 L'As de B Färska, fruktiga aromer av vita blommor, i kombination med en skål av tropiska frukter. Smaken är nästan medelfyllig och off-dry samt erbjuder generös frukt och charmig friskhet. Mycket användbar på matbordet. En blandning av sex samplanterade druvsorter som bildar en harmonisk helhet. Pris: €6,70.
Riesling till vardags
2011 Riesling Dirstelberg Doften är ungdomlig och mättad med äpplen, apelsiner och ett spår av akacia. Den attraktiva smaken är medelfyllig, fokuserad och fräsch med mogen frukt, fin struktur och en balanserad finish. Att kalla detta vardagsvin är smått löjligt eftersom standarden är mycket hög! Pris: €8,60.
Riesling till fest
2011 Riesling Grand Cru Zinnkoepflé Mycket ung, stor och djup doft av citrus och äpplen och en mängd oförlösta komponenter. Kraftfull, ren och komplett fruktig smak. Syran har den intensiva karaktären av sin terroir, och eftersmaken har enastående mineralitet. Pris: €15,80.
Mest spännande vin
2010 Pinot Noir Strangenberg Som en av de bästa Pinot Noir i Alsace, erbjuder detta djupt färgade vin en doft av mörka körsbär, svarta vinbär, mörk choklad och vanilj. Smaken är silkig, med lager av sublim frukt. Inte en uns av bitterhet, men syran är ovanligt hög till följd av årgången. Pris: €15,20.
Mest spännande vin
2005 Pinot Gris Grand Cru Zinnkoepflé Förförisk doft av rök, kaffe, apelsiner och mogna aprikoser. Smaken är fullmatad men raffinerat, söt men balanserad och eftersmaken har mineralitet och förstklassig längd. Agathe Bursins Gewurztraminer är på samma nivå. Pris: €15,80.