Loew

Vinproducenter i Alsace: Etienne Loew, Westhoffen

Etienne Loew tillhör den nya, unga och välutbildade generationen mellan 30 och 40 som under många år kommer glädja oss med personliga och progressiva Alsaceviner. Tillsammans representerar denna grupp en mångfald av filosofier och stilar som borgar för en spännande framtid. Många av dem har en tydlig ekologisk inriktning. Etienne arbetar biodynamisk, ett arbetssätt som inte betraktas som en extra börda utan som en metod att få vingårdar som fungerar harmoniskt och hållbart, med en inneboende förmåga att hantera såväl torka som väta samt olika former av insekts- och svampangrepp.

Etienne Loew finns i Westhoffen i allra nordligaste kanten av Alsace vingårdar. Westhoffen ligger som i en amfiteater, och regnmolnen frar oftast norr eller söder om byn. Här är torrt och varmt, och enligt Etienne Loew har vingårdarnas exponering i något vädersträck mindre betydelse för vinets karaktär än geologin. I hela området området är mycket komplex med väsentliga inslag av mägel från olika tidsåldrar.

I Westhoffen finns bara ytterligare två betydande producenter, trots att byn har 230 ha vingårdar. Härifrån rinner den mesta musten ner i kooperativets anonymitet. I flera av grannbyarna (Balbronn, Bergbieten, Traenheim och Dangolsheim) är situationen likartad.

Efter utbildning i bland annat Oregon har Etienne drivit firman sedan 1996. Då började han med obetydliga 0,57 hektar, samtidigt som föräldrarna behöll 5 hektar för leverans till kooperativet fram till 2003. Fram till 2006 arbetade därför Etienne som lärare på en vinskola. Från 2004 tog allting fart. Utifrån de ursprungliga 5,57 hektar har sedan Etienne köpt och renoverat ytterligare areal, så att den egna produktionen numera baseras på ansenliga 11,5 hektar. Här finns inga standardprodukter, varje vin har gjorts med väldig eftertanke och stor innovationslust.

Loews Muscat från "den gröna märgeln" är alltid i absolut toppklass. Perfekt till sommarens sallader, gärna med färska tomater. Etienne har också ett stort intresse för Sylvaner. Han gör tre cuvéer, där den torra, Sylvaner Verité har kraft och klass. Återigen, en de bästa i regionen.

Det faktum att Loew tvingas sälja sin viner mycket unga, det låga uttaget och den höga extraktnivån gör att enstaka viner kan ge ett något sött intryck. Men det är en smakvilla, låt vinerna vila något år och du kommer finna att vinerna från Etienne Loew har enorma kvaliteter och perfekt balans.

Jag besökte Domaine Loew första gången 2006. Till det yttre är det mesta sig likt. Några cuvéer har tilkommit, källaren är ny, arealen har utökats. Men Domaine Loew är numera en av få firmor i Alsace som tilldelats två stjärnor av La Revue du Vin de France. Klättringen i anseende och kvalitet har skett systematiskt och målmedvetetet. Vinerna har fått ännu mer djup tack vare konsekvent genomförd ekologisk odling.

Första besök: 2006.
Andra besök: 2008 – Utökat areal, ny källare och strålade viner!
Andra besök: 2014 – Alla viner av högsta klass, djupt imponerande!

alttext

Fakta

Personer
Etienne Loew
Vägbeskrivning
28, rue Birris.
Kontaktinfo
+33 (0)388 50 59 19
+33 (0)975 67 02 85 (mobil)
+33 (0)681 58 08 01 (fax)
domaine.loew@orange.fr
Prisläge (2014)
Riesling Muschelkalck €8,80
Riesling Altenberg de Bergbieten €17
Stil
Väbalanserade, kraftfulla viner med perfekt renhet och en hel del överraskningar.
Mottagande
Seriöst, glatt och generöst. Mycket bra engelska.
Marker
Grands crus: Altenberg de Bergbieten, Engelberg
Lieux-dits: Bruderbach, Cormier, Marienberg, Ostenberg, Suessenberg
alttext

Respresentativa viner (2014)

Fyndvinet
2013 Sylvaner Verité Druvtypisk, lite gräsig doft mad toner av mandel, melon och örtkryddor. Helt torr, kraftfull smak med tydlig sälta och en liten ölbeska som ger vinet karaktär och struktur.
Riesling till vardags
2012 Riesling Bruderbach Clos des Frères KLassisk, druvtypisk doft med integrerade toner av vita blommor, honung, citrus och äpplen. Medelfyllig, underbart balanserad smak med strama, härliga syror, skön munkänsla och en absolut avslut där den sirliga fruktsmaken ligger kvar länge.
Riesling till fest
2012 Riesling Grand Cru Altenberg de Bergbieten Ung men sammansatt doft av citrus, passionsfrukt, mineral och en lätt rökighet. Ganska fyllig, kompakt och tät smak med mängder av frukt, friska och mogna syror, hög extraktnivå samt en lätt sälta i en helt torra, harmoniska och mycket långa eftersmaken.
Mest spännande vin
2012 Muscat Les Marnes Vertes Absolut ren, klingande muscatdoft med krossade druvskal, en lätt skifferton och mynta. Helt torr, ganska lätt smak byggd på mogen frukt, eleganta syror och en förnämlig struktur. Sagolikt gott, och kan lagras upp tio år.
Mest spännande vin
2013 Gewurztraminer Ostenberg Intensiv dift av kardemumma, kanel, ingefära, rosor och tropiska frukter. Fyllig smak med sammetslen struktur, förnämlig syra, rik frukt och perfekt balans trots den höga restsötman. Vingården Ostenberg förtjänar att bli klassad som Premier Cru!