Scheidecker-Zimmerlin

Loew – Westhoffen

Etienne Loew tillhör den nya, unga och välutbildade generationen mellan 30 och 40 som under många år kommer glädja oss med personliga och progressiva Alsaceviner. Tillsammans representerar denna grupp en mångfald av filosofier och stilar som borgar för en spännande framtid. Många av dem har en tydlig ekologisk inriktning. Etienne arbetar biodynamisk, ett arbetssätt som inte betraktas som en extra börda utan som en metod att få vingårdar som fungerar harmoniskt och hållbart, med en inneboende förmåga att hantera såväl torka som väta samt olika former av insekts- och svampangrepp.

Etienne Loew finns i Westhoffen i allra nordligaste kanten av Alsace vingårdar. Westhoffen ligger som i en amfiteater, och regnmolnen frar oftast norr eller söder om byn. Här är torrt och varmt, och enligt Etienne Loew har vingårdarnas exponering i något vädersträck mindre betydelse för vinets karaktär än geologin. I hela området området är mycket komplex med väsentliga inslag av mägel från olika tidsåldrar.

I Westhoffen finns bara ytterligare två betydande producenter, trots att byn har 230 ha vingårdar. Härifrån rinner den mesta musten ner i kooperativets anonymitet. I flera av grannbyarna (Balbronn, Bergbieten, Traenheim och Dangolsheim) är situationen likartad.

Efter utbildning i bland annat Oregon har Etienne drivit firman sedan 1996. Då började han med obetydliga 0,57 hektar, samtidigt som föräldrarna behöll 5 hektar för leverans till kooperativet fram till 2003. Fram till 2006 arbetade därför Etienne som lärare på en vinskola. Från 2004 tog allting fart. Utifrån de ursprungliga 5,57 hektar har sedan Etienne köpt och renoverat ytterligare areal, så att den egna produktionen numera baseras på ansenliga 11,5 hektar. Här finns inga standardprodukter, varje vin har gjorts med väldig eftertanke och stor innovationslust.

Loews Muscat från "den gröna märgeln" är alltid i absolut toppklass. Perfekt till sommarens sallader, gärna med färska tomater. Etienne har också ett stort intresse för Sylvaner. Han gör tre cuvéer, där den torra, Sylvaner Verité har kraft och klass. Återigen, en de bästa i regionen.

Det faktum att Loew tvingas sälja sin viner mycket unga, det låga uttaget och den höga extraktnivån gör att enstaka viner kan ge ett något sött intryck. Men det är en smakvilla, låt vinerna vila något år och du kommer finna att vinerna från Etienne Loew har enorma kvaliteter och perfekt balans.

Jag besökte Domaine Loew första gången 2006. Till det yttre är det mesta sig likt. Några cuvéer har tilkommit, källaren är ny, arealen har utökats. Men Domaine Loew är numera en av få firmor i Alsace som tilldelats två stjärnor av La Revue du Vin de France. Klättringen i anseende och kvalitet har skett systematiskt och målmedvetetet. Vinerna har fått ännu mer djup tack vare konsekvent genomförd biodynamisk odling.